2021-12-13 149 views
【蘇媽。蘇媽 x So Bar】香港既馬來西亞菜菜館,「蘇媽。蘇媽」呢個名一定唔會陌生,近來行過尖沙咀見到蘇媽。蘇媽 有新Line 食店,叫 「So Bar」。一個門口,分開兩間食店,一邊係蘇媽。蘇媽 既馬拉菜,另一邊係酒吧。So Bar 主打酒吧Feel, 提供cocktail、酒品、西式扒類食品。新帳期內,凡So Bar 食品,傍晚6:00 前入席order 食品均有50% 拆扣優惠❗️佐酒既小食都有十幾款😍.見有新Line 新Menu,仲要有50% 優惠,一定要試試。.Waiter 靚仔安排入席後,會介紹下心水飲品。打卡既,必要試試。.❇️Awakening Earl Grey💰HKD 135Earl Grey 配Gin 酒本尊被玻璃罩蓋住,waiter 送上枱時,賣相確係好吸睛👀一打開蓋,檸檬油既煙霧即時釋出,配上現場環境,在迷霧中發出黃光,打卡一流💫味道本身.....有濃烈Gin 酒味,酒味中又有茶味,口感複雜。無論視覺味覺,好衝擊🙌🏻.❇️Breath of Joy💰HKD 118長身杯盛裝,分多層顏色,底座配上LED 燈,又係另一打卡飲品👍🏻 有薑味有檸檬味有Whisky 有S
佐酒既小食都有十幾款😍
Waiter 靚仔安排入席後,會介紹下心水飲品。
打卡既,必要試試。
❇️Awakening Earl Grey
💰HKD 135
❇️Breath of Joy
💰HKD 118
長身杯盛裝,分多層顏色,底座配上LED 燈,又係另一打卡飲品👍🏻 有薑味有檸檬味有Whisky 有Shiraz 味,又係一杯口感複雜既飲品,因有Whisky 底,易飲醉既朋友仔,要留意🤡
❇️軟殼蟹燉飯
💰HKD 148
份量適中,一人份量。
軟殼蟹軟軟淋淋,其實筆者好Like。
而燉飯方面,呈糊狀,味道係似黃咖喱,辣味有勁度。但個人覺得,多少少椰汁味會更好。Waiter 介紹係燉飯,而不是以意大利飯方式去烹調,所以在口感上mf是軟軟硬硬的咬口。
❇️照燒排骨
💰HKD 228
主食燒排骨,伴碟有沙律菜& 薯角。
燒排骨份量偏細件,味道偏淡,邊位有d 乾。
整體係正常,未見驚喜。
❇️So Bar 薄餅
💰HKD 128
薄餅...有人喜歡薄底脆卜卜,有人喜歡厚底,
筆者我就係後者,厚底+濃濃醬汁肉片,咁先厚實😆
So Bar 既薄餅,以薄底上碟,味道係蕃茄味較重,芝士香。唔係用Mozzarella 芝士,拉絲畫面亦欠奉。
店方係新開帳,waiter 也很願意問食客既意見,詢問用餐感覺。聽取食客意見,抵讚👏🏻
整體上,飲住杯Cocktail 望尖沙咀加連威老道既感覺,好新奇🤡
好明顯店方係針對打卡而設計各式飲品,有心思,抵讚🙌🏻
食品方面,屬於大路既款式,如在Menu 中加入馬拉菜元素可能更有睇頭。