2007-11-27 8 views
很久沒有來有骨氣了, 上次係去灣仔店. 剛好係拍攝黑社會的日子, 跟大D碰過頭. 是晚見天氣涼了, 就想來打個邊爐.好多人等位, 但不知為何文迪能夠馬上入坐, 奇. 來這裡, 都係任食比較抵, 就點了以下食物.水晶叉燒包水晶奶皇包x 2大澳蝦醬丸菜肉雲吞鮮製牛滑招牌四寶丸雪花肥牛x 3招牌正豬骨鮮豬面青脆皮芝士腸炸魚皮出前一丁唐生菜金菇菜手唧魚茸麵$68任食: 8分, 先講食物份量係每碟也不太大, 像叉燒包, 奶皇包等等係每次一人一件, 正適合我們二人, 可以食多幾樣. 有些店係一碟已經好大碟, 想試多點也不成.先講招牌推介, 火鍋點心係這裡的賣點, 當然要試. 水晶叉燒包感覺上係怪怪的, 鹹鹹的叉燒包好像跟火鍋不太匹配. 但係水晶奶皇包就好正, 熱辣辣的奶皇, 淥完一大輪之後, 係近乎液體同固體之間, 食落口滾滾的, 奶皇味濃郁, 要再追加一碟先夠皮. 大澳蝦醬丸入面係有鹹蝦醬味, 比一般的蝦丸有點不同, 也幾香口. 鮮製牛滑其實不算很大份, 但係每次只係一小舊一小舊地片落去個湯底到, 吃多幾次已經不太想吃了. 牛滑食落口其實好像吃山竹牛肉, 感覺一般. 菜肉雲吞大大粒, 皮係厚了點

水晶叉燒包
出前一丁
唐生菜
金菇菜
手唧魚茸麵

先講招牌推介, 火鍋點心係這裡的賣點, 當然要試. 水晶叉燒包感覺上係怪怪的, 鹹鹹的叉燒包好像跟火鍋不太匹配. 但係水晶奶皇包就好正, 熱辣辣的奶皇, 淥完一大輪之後, 係近乎液體同固體之間, 食落口滾滾的, 奶皇味濃郁, 要再追加一碟先夠皮. 大澳蝦醬丸入面係有鹹蝦醬味, 比一般的蝦丸有點不同, 也幾香口. 鮮製牛滑其實不算很大份, 但係每次只係一小舊一小舊地片落去個湯底到, 吃多幾次已經不太想吃了. 牛滑食落口其實好像吃山竹牛肉, 感覺一般. 菜肉雲吞大大粒, 皮係厚了點, 味道也幾好. 招牌四寶丸就普普通通.

另外的火鍋配料, 理所當然地要了雪花肥牛, 肥牛也真的有雪花, 但係肉質一般, 不過叫做肥瘦適中, 都可以的. 見這裡的豬骨煲出名, 就叫了個招牌正豬骨自製豬骨煲. 放了大大舊, 幾肥的豬骨入去湯底後, 係越來越入味. 始終原本的芫茜皮蛋湯底係比較淡, 加了豬骨會比較濃一點. 炸魚皮幾脆, 也不錯.

這裡另一特別食物係手唧魚茸麵, 見係特價$20, 又要了一個. 當然係玩的意義比較大, 不過唧得太大條的話, 係幾難夾的. 魚茸麵本身的魚茸味道不太突出.

收費方面, 用DBS又或者現金也可以任食, 唔好以為無DBS就唔得. 但係俾現金的話就無湯底同飲品特價. 茗茶係$8位, 但係可以選擇唔開茶. 好像我們叫了藍妹, 就無再開茶. 其實這樣的彈性也較大, 反正好多人食火鍋也會飲啤酒汽水的, 這安排係比較抵的. 醬油係收$10位, 係必收的, 不過只有一碟豉油. 但如果要沙茶醬或者蒜頭等等, 就每碟要收$10.

$68的任食, 其實選擇已經相當多. 有8項招牌推介, 33項火鍋配料, 31項菜項目, 另外有6項特價$20的火鍋點心, 我們就要了其中一項手唧魚茸麵.

見其他人好像有很多不好的經歷, 但我們是晚又覺得不錯. 食物水準幾好, 又有些特別的火鍋料, 值得試試. 收費也幾經濟, 環境也不差, 又有大電視看. 落單方面, 基本上叫了的食物也有來, 係有早有遲, 不過起碼無漏單. 人手係不足, 但係其中一位亞姐態度係好誠懇, 另外加湯收碟等等也做足, 服務係滿意了.

其實整體係幾好的, 又或者下次成班人一切再食過.

是晚收費:
9:00 p.m.後人頭費$68 x 2