2023-08-12
如果你唔係熟客,就唔好旨意幫襯呢類住宅區內嘅酒樓會食得順氣。因為要趕住用埋之前食利苑夠$2000送嘅$200現金禮券,所以今日諗住來食少少嘢用埋佢。但估唔到呢度叫得利苑都做到咁肉酸,咁令人失望。即片皮鴨半隻 ($230)一坐低見到隔離檯食緊片皮鴨,所以我地跟風叫片皮鴨 可惜,即燒?是違反商品說明條例嗎?居然落單後幾分鐘就上到菜,仲快過我碟菜芯炒牛肉上菜。除咗籠餅皮係熱到有蒸汽出之外,碟片皮鴨係凍嘅,試問佢有可能係即燒嗎?我地叫得半隻,難道就係隔離檯食剩嗰半隻嗎?講返個鴨,半隻鴨切咗11塊皮出來,基本切成12塊是常識吧?味道方面,一啲片皮鴨嘅酥香味都冇,正中間嗰塊仲有好臭嘅羶味(常見於鴨屎忽嘅味道🤮)籠餅皮都好離譜,總共12塊餅皮,但佢居然係4塊交疊成一層,合共三層,連蒸籠紙都咁慳皮?食開皮鴨嘅人都知,啲餅皮黏埋一齊係幾難搣開架啦,即使我去屋村酒樓同小店食嘅片皮鴨,都會係每一層餅皮用蒸籠紙隔住,唔會容許佢哋黏埋一齊。片皮鴨嘅配料都好縮水,佢每束京蔥只用一粒辣椒仔箍住,但係得6束邊夠分?菜芯炒牛肉 ($150)牛肉和菜芯都好乾,唔講以為食緊乾炒菜芯牛肉乾,連茶餐廳級數都不如。唯一值得可取之
即片皮鴨半隻 ($230)
菜芯炒牛肉 ($150)
牛肉和菜芯都好乾,唔講以為食緊乾炒菜芯牛肉乾,連茶餐廳級數都不如。唯一值得可取之處係肯定佢係即叫即炒,因為係熱嘅,唔似得上述嘅凍片皮鴨。
而家利苑真係慳皮,每個牙籤套內得1支單頭牙籤。每個座位本身已經得1支牙籤,仲要一撩就斷咗。 我叫個遮遮俾過兩支我,佢行開咗之後冇咗回事。
包括部長,部份員工嘅態度都好有問題。我眼見佢哋好似好唔願意做咁。舖設新檯時,將每一隻碟垂直拍在枱面上,令碟敲在枱上,造成的噪音真係好難頂呢。