2023-12-03
自從屯馬線通車之後🚝,發現原來香港有好多地方都未留底過腳毛。開住個港鐵apps 睇下,見到「宋皇臺」呢個站好陌生,決定去探探險🧭。作為GG Foodie,對於"G"字頭嘅野都情有獨鍾♥️,所以搭車嗰陣上網search 下有咩好西嗰陣就比呢間叫<<Gladys' Estate Coffee>>吸引住,唔諗甘多,即刻打去book 位📱,等自己享受下me time 🪟嘅時光,所以就叫左D充滿安多酚同營養嘅甜品🍰🍮🎂🧁🍭🍬🍫🍩🍪氹下自己開心🙋🏻♀️。✦雜莓🍓🫐窩夫餅•水果🍇•意式雪糕🍨🍦($108)窩夫一上枱擺碟已經令人賞心悅目☺️,繽紛嘅顏色令人食慾大開😋🤤。主角窩夫醬係店家自己調配,混入左提子乾🍇,口感層次提升📈,仲可以抗氧化同保護心臟🫀。我故意等雪糕融化🥵做汁,配上朱古力醬🍫,從而刺激我大腦🧠去分泌安多酚,令我產生興奮😝嘅感覺同起左幫我止痛❤️🩹嘅作用。Mix 埋含豐富維他命C同花青素嘅士多啤梨🍓、提子🍇等水果都可以令我放鬆心情😌。再配上含豐富維他命B、蛋白質等營養嘅堅果碎🥜,有不飽和脂肪、不含膽固醇,對我係一種好嘅脂肪,補足返我嘅蛋白質🔋。✦Flat whi
✦雜莓🍓🫐窩夫餅•水果🍇•意式雪糕🍨🍦($108)
✦Flat white ($45)
板主我本身唔太好咖啡☕,因為好怕嗰陣苦澀味。心諗一場泥到有咖啡師👩🏻🍳即叫即沖嘅coffee shop,唔飲實在對唔住佢😂。所以將我口味同店主兼咖啡師👩🏻🍳講聲,佢就推薦我飲叫做Flat white嘅咖啡☕,原來佢來自澳洲,係澳洲嘅經典,仲風靡世界😌,Flat white 即係以Espresso為基底,再加上微量採用蒸氣牛奶下層泡量更少嘅奶泡🥛,所以較為絲滑,同時奶泡🧽🧼表面會光滑至反光🪞,所以佢嘅咖啡味道濃郁得泥,同時亦有牛奶嘅細膩,入口順滑,香味仲會係口腔裡面滾動,顛覆左我對咖啡嘅感覺💡。
Total:$153,冇加一
P.S. 要留意返呢度係先order食物俾埋錢💸,之後先揀位坐,再等食ga。店舖收cash💰, 八達通💳同visa paywave 💳 only,泥食記得準備好呀。
#gladysestatecoffee