2013-10-13
可愛既動物拉花咖啡往往都能夠吸引唔同既食客一睹風采,而我都係其中之一。 數月前從某處見到可愛既動物拉花咖啡照片,就一直都想嚟試下呢間cafe 既咖啡。店子位於希爾頓大廈低層,由於商場外正作裝修,唔算太易搵到入口,不過當然,有心搵一定搵到。 落到去大廈既低層一望,心一下沉了,十鋪九空,差唔多只係得番呢間cafe 仍然營業。Crema coffee 既環境尚算寬敞,枱與枱之間不算太貼。雖然從店內望出去店外既環境真係不堪入目,令店內同店外既裝修成了強烈對比,不過都係focus 番喺食物同咖啡度啦。呢間cafe 有唔同種類食物供應,例如sandwiches,cakes,salad,spaghetti 同 coffee等等。我下午去到,叫了一個set lunch,包一碟意粉同一杯咖啡。呢度既set lunch 大約$4x~$5x ,以尖沙咀區嚟講係便宜。拿破崙意粉拿破崙意粉,有香草同腸仔配上蕃茄汁,份量幾多但質素認真麻麻,蕃茄汁微酸,而且唔能夠做到掛到喺每一條意粉上,意粉質素其實係差,類似港式意粉,一啲都唔 al dente。Latte其實本身想要貓貓拉花不過無specify 就由咖啡師自由
拿破崙意粉 拿破崙意粉,有香草同腸仔配上蕃茄汁,份量幾多但質素認真麻麻,蕃茄汁微酸,而且唔能夠做到掛到喺每一條意粉上,意粉質素其實係差,類似港式意粉,一啲都唔 al dente。
Latte 其實本身想要貓貓拉花不過無specify 就由咖啡師自由拉花啦,最終係拉左隻幾可愛既豬仔拉花,哈哈! Latte 奶泡頗綿密,奶味亦唔會過重,咖啡幾幼滑而且無苦澀味,只係咖啡味較淡,但咖啡整體質素唔錯。
總的來說,除左店內同店外既環境係形成強烈對比外,意粉質素同咖啡質素都係一個對比。不過以咁既價錢嚟講,又唔能夠奢求太多既。