2018-08-14
香港人星期五放工最鍾意約埋朋友Chill out下!不過去酒吧暢飲聊天,又未必適合女仔;一大班朋友有男有女,最岩就去一啲酒吧餐廳!尖沙咀赫德道一帶酒吧餐廳林立,來來去去都係食嗰幾間,比較近K11容易搵,往往就忽略咗原來麼地道嗰邊都仲有啲高質酒吧餐廳。多得朋友帶領,今日嚟到呢間第一次食嘅The right place享受一個TGIF!餐廳有室外座位,當然炎炎夏日,唔係食煙嘅會選擇室內。空調十足,附設投影大電視,樓底高,氣氛一流。既然係酒吧餐廳,水吧當然放滿酒同埋特色飲品。剛坐低,衣着打扮都好前衛嘅侍應馬上過黎為我地介紹食物,款式包羅萬有,意粉、Pizza、扒...當然唔少得雞尾酒和酒精飲品!.避風塘蘿蔔糕 $78避風塘可謂香港特色,將呢個特色放落平民食物-蘿蔔糕上面,又會擦出乜嘢火花?用蒸蘢盛放,香辣得黎非常香脆,更加特別係混入左薯片碎!蘿蔔糕設成幾粒方體,當然甜醬依然係不可或缺。蘿蔔糕味道如何就不能多評論,因為比避風塘嘅香辣蓋過晒,但口感軟熟,整體非常有驚喜!.芒果木瓜禮物沙律配蟹肉及阿拉斯加皇帝蟹腳 $158炎炎夏日,木瓜和芒果是消暑的水果!混入了藜麥,除咗增加飽肚,亦添加了口感。芒
避風塘蘿蔔糕 $78
芒果木瓜禮物沙律配蟹肉及阿拉斯加皇帝蟹腳 $158 炎炎夏日,木瓜和芒果是消暑的水果!混入了藜麥,除咗增加飽肚,亦添加了口感。芒果和木瓜甜而多汁,滲透入沙律菜當中,蟹肉用檸檬汁調製過,更加帶出蟹肉鮮味;阿拉斯加皇帝蟹腳由如手臂長,多肉先甜!
燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果 $88 雖然只係$88,不過菜色一上枱,俾佢嘅五花腩份量嚇一下!有成六七件肥到透光嘅五花腩,井井有條咁放喺車蘋果片上面;青蘋果唔算好酸,清爽中和返五花腩嘅肥膩。
魷魚煙肉粟米嫩菠菜忌廉汁配手工貝殼粉 $148 算係幾個菜式中最平凡,但味道亦不俗。菠菜忌廉汁香滑濃厚,依附係每一條手工貝殼粉上;手工貝殼粉形象搞笑,非常彈牙有口感。輕而易舉,馬上秒清!
話明係酒吧餐廳,我哋當然唔會錯過呢度嘅特色飲品。分別叫咗一杯cocktail同一杯mocktail
The tofu pudding $148 意外地比想像中大!好比如出邊一個木桶飯,比一個人嘅頭還要大!一上枱,型格嘅 侍應就會幫你將酒倒落個布丁度,話要等7分鐘,當凝固左就可以飲。主要由威士忌、豆奶、薑組成。佢食得又飲得,豆腐花非常之滑!酒精濃度幾強,雖然份量唔多,但係威士忌酒精度高,所以未必個個接受得到。總體來講,呢一杯酒精飲品飲完/食完係會飽。
Non-Grand $108 呢杯無酒精飲品,熱飲貼心配合唔飲凍野嘅食客💕飲落其實似豆漿,不過薑味濃,仲會食到花膠。薑汁、新鮮薑、豆奶、花膠,都係女生恩物,我大推呢杯飲品!仲要用大紅公雞匙,好fusion~
爆CP值酒吧餐廳推介!論環境,價錢,食物質素同服務都相當高質