2014-07-18
由於上次黎食糖心蛋未能盡善盡美既關係. 相隔一排, 蘿拔仔同蘿拔妹今日再次到訪, 務求食到一碗既美味, 糖心蛋水準亦都不負所望既拉麵!似乎已經過左神虎拉麵的熱潮, 我地黎到既時候雖然時間尚早, 但竟然唔洗排隊! 而且空位很多~至離開前也不多人排隊內進蘿拔仔上次食完黑虎, 今次轉轉口味食下辣, 叫左赤虎, 湯底依然飲得出香濃既豬骨味, 而且夠曬油膩! 留心細看會見到啲豬油粒在湯上面漂浮著呢! 赤虎對蘿拔仔黎講辣度啱啱好, 而且就好似佢餐牌介紹所講, 越食越過癮! 糖心蛋今次黎講比上次大有改善, 但似乎仍未到最佳水準呢, 有一部份既蛋黃都係煮熟左, 但味道不俗, 算是合格貨, 期待下次再臨會有更出色表現~ 而蘿拔仔今次叫既普通硬度幼麵似乎就有點快腍了, 吃不太久已經變軟了, 可能是主廚不同, 對硬度的掌握有不一樣的感覺吧我地又睇下蘿拔妹點評價佢個拉麵啦!蘿拔妹繼上次食過神虎既拉麵後,甚有好感!今次去又食返一樣既原味神虎,睇下keep唔keep到水準先!拉麵一到,當然要先喝一口濃湯,唔,豬骨味濃,滿帶臊香,而且湯麵仲浮著無比邪惡既肥膏粒!不過每一口吃下都是鮮甜的豬骨香,肥都值得了~另外,拉麵
似乎已經過左神虎拉麵的熱潮, 我地黎到既時候雖然時間尚早, 但竟然唔洗排隊! 而且空位很多~至離開前也不多人排隊內進 蘿拔仔上次食完黑虎, 今次轉轉口味食下辣, 叫左赤虎, 湯底依然飲得出香濃既豬骨味, 而且夠曬油膩! 留心細看會見到啲豬油粒在湯上面漂浮著呢! 赤虎對蘿拔仔黎講辣度啱啱好, 而且就好似佢餐牌介紹所講, 越食越過癮! 糖心蛋今次黎講比上次大有改善, 但似乎仍未到最佳水準呢, 有一部份既蛋黃都係煮熟左, 但味道不俗, 算是合格貨, 期待下次再臨會有更出色表現~ 而蘿拔仔今次叫既普通硬度幼麵似乎就有點快腍了, 吃不太久已經變軟了, 可能是主廚不同, 對硬度的掌握有不一樣的感覺吧
我地又睇下蘿拔妹點評價佢個拉麵啦! 蘿拔妹繼上次食過神虎既拉麵後,甚有好感!今次去又食返一樣既原味神虎,睇下keep唔keep到水準先!拉麵一到,當然要先喝一口濃湯,唔,豬骨味濃,滿帶臊香,而且湯麵仲浮著無比邪惡既肥膏粒!不過每一口吃下都是鮮甜的豬骨香,肥都值得了~
另外,拉麵可供選擇,蘿拔妹當然係要掛湯能力高既幼麵!起初拉麵還算是硬麵(因為沒有超硬麵的選擇),但麵條很快就被熱湯泡成軟麵,麵條有待改善呢! 今次最期待之一既糖心蛋,蘿拔妹算是收貨了!雖然邊皮是有少許過熟,但糖心度尚算足夠,蛋面的醬油味道剛好,不會蓋過蛋黃的甘香!
配角之一既叉燒算是不錯,雖然厚厚一大塊,但不會難嚼,甚有豬味!而紅色的一小撮調味不太喜歡,只有點咸...
雖然沒有把湯喝完(因為實在太飽了啦),但我都想講:神虎既拉麵好好味呀~