2009-07-01
一向都幫襯開一壽司, 因為壽司新鮮之餘亦有多種選擇 但今晚試了新世紀分店的食物之後, 真係搵唔到再次幫襯既理由~ 以相若既價錢, 周圍都可以食到比佢更有水準同埋有工作效率既壽司店。大概6點幾入座, 座位身後有成堆店員係度吹水, 悠悠閒咁企係度。 但唔知點解當我寫了order 紙, 想交給店員既時候, 無一個人係留意到 (成6-7個店員企o係我身後面)。當我叫人既時候, 有個店員即刻眼都唔望, 一句野都無講過, 就一手搶左張紙走開左。雖然食物好快就有, 但d 店員係將食物遞比我, 要我自己放o係枱上面, 而唔係佢地自己 serve 上枱。d 食物係可以用難食去形容:炸雞軟骨 - 炸到油淋淋, 根本都炸到金黃色就上碟, 同要份量超少。牛肉烏冬 - 湯底除左青椒味之外, 食唔到有其他既味道, 但牛肉還可以。加洲手卷 - 不過不失, 但同其他分店既水準有出入面豉湯 - 叫左一個普通, 一個蜆肉面豉湯, 兩碗都太咸; 蜆肉細到得半隻手指尾咁, 仲要有陣腥臭味, 我未試過飲d咁難飲既面豉湯, 結果廿蚊飲左佢一啖就放埋一邊!!兩個人食左$164, 食物既質素真係太差, 對我黎講呢百零蚊都比得唔值!
d 食物係可以用難食去形容:
加洲手卷 - 不過不失, 但同其他分店既水準有出入