Happy Friday同朋友聚吓真係好開心😆約咗去灣仔食西班牙菜🇪🇸真係超掛住一個月之前嘅西班牙之旅😮‍💨依度好多正宗菜式揀呀,解一解我嘅思念西班牙之情🥹同朋友揀咗一個二人套餐Set dinner($468),另外再點咗烤乳豬同甜品,仲有Sangria,夠晒飽😆西班牙烤乳豬 $448————————————做依個菜式花好多功夫時間,烤乳豬皮超級薄脆,肉又嫩又夠juicy,脂肪被烤成半融化狀態,入口即化,甘香無比😋伴碟嘅菠蘿亦勁出色🍍每一粒都烤上焦糖面,咬落去爆汁勁juicy又甜,解膩一流🫶🏾Starter————————————Starter都有成三款,超抵食!首先有cold cut,有牛肉同埋肉腸,襯埋個芝士,個人認為店舖嘅cold cut食材揀得唔錯,比較貼近香港人嘅口味,成碟嘢都唔會太鹹,送酒都好正。之後有西班牙風番茄沙律🍅凍盤非常Fresh,蕃茄爆汁,加埋凍湯,有風味。至於是日餐湯係洋蔥湯,洋蔥煮得好腍🧅入晒味。煎焗鱈魚柳————————————Mains揀咗鱈魚,又好食又高營養,豐富蛋白質,兩大件夠厚肉,外皮煎得幾香,肉質仲係滑又juicy,都幾抵食!西班牙海鮮飯—————

西班牙烤乳豬 $448

煎焗鱈魚柳
煎焗鱈魚柳

西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯

Paella係西班牙標誌性嘅美食,用鑊仔上嘅燉飯夠晒香口🍳粒粒飯都好焦香。

西班牙油條
西班牙油條

至於甜品就係Churros,炸得外層香口鬆化,砂糖面雖然邪惡,但食落口感勁正😋另外叫咗個心太軟,舖頭仲送咗雪糕比我哋食🫶🏾

Red Sangria (Jug) $278
Red Sangria

食西班牙菜一定要襯返Sangria🍷紅酒加水果超易入口,一路飲酒一路傾偈真係好開心呀!
2024-05-03
$438 (Dinner)
  • 西班牙油條
  • 西班牙烤乳豬