2023-01-17
鳥匠📍 LG/F, No 79 Harilela House, Wyndham St, Central😋 4.9/5❤️呢間日式串燒店暫時係我心目中top 3既餐廳,一定要同大家分享❤️🔸stewd duck loin 鴨胸伴牛蒡加左小小黑椒碎,作為一道開胃前菜相當出色。🔹 wing 呢個燒雞翼非常juicy,外皮燒到好脆,肉質嫩滑😍🤤🔸engawa part gizzard 呢個係雞腎邊,加左鹽同埋黑椒調味道,我覺得最貼心係將食材切半,令佢個更加入味。🔹kitsune 呢個係腐皮免治雞肉卷,裡面加入紫蘇葉 ,一啖落入超級juicy,紫蘇葉令成件事完全唔覺得油膩,呢碟係我今晚最愛❤️😍🔸Heart平時串燒我最愛食雞心,呢度淨係用左小小 鹽調味已經相當出色❤️🔹Egg Roll Skewers 呢個玉子燒好食到傻左🥲🥲不過因為要留d quota試多d唔同種類先忍住無叫多碟😺🔸Beef and Sea Urchin & Salmon Roe呢碟又係好食到失控,燒和牛上面鋪滿海膽 同埋三文魚籽,一啖落去三重口感,又豐富又邪惡,超級享受呢種味蕾既衝擊🥰🥰🔹chicken oyster 呢個雞部分我唔記
😋 4.9/5
🔸stewd duck loin
鴨胸伴牛蒡加左小小黑椒碎,作為一道開胃前菜相當出色。
🔹 wing
呢個燒雞翼非常juicy,外皮燒到好脆,肉質嫩滑😍🤤
🔸engawa part gizzard
🔹kitsune
🔸Heart
🔹Egg Roll Skewers
🔹chicken oyster
呢個雞部分我唔記得左係邊部分,但係佢非常好食,而且好似係每人只可以order一串(詳情請向店員查詢🔍),佢係有雞皮包住d雞肉既串燒,本身雞肉嫩滑不在話下,最最重要係個雞皮係會令你欲罷不能,呢個係同紫蘇葉個串並列第一,一定要食!!!🥲🤤
🔸Fried Tofu
最後叫左串豆腐解下膩,配上蔥花同小小醬汁,好滿足😋🤤
🔹Chicken & Egg rice
因為見到隔離台叫左呢個飯好吸引,忍唔住叫左,個雞蛋超級超級滑,裡面雞肉都係十分嫩滑,如果滿分係100分,呢個親子丼大概有200分。
🔸Matcha Iececream with black honey& Kinako
最後當然唔少得食埋個甜品,呢個抹茶雪糕本身已經好濃郁,最畫龍點睛個位係加左黑糖漿,開啟左我既新大門,出奇地超級match,將呢個甜品昇華左另一個層次,大概你地食左先會明😂
❤️總括而言,呢餐每一碟串燒/菜式甚至甜品都展示左師傅花的心思,我覺得唔止係好味咁簡單,希望有緣人都可以去品嚐一下,感受呢間串燒帶來的味蕾衝擊,重點係我覺得性價比超高❤️
#hkfoodie #日式串燒 #zoeincentral