三人行喺屯門一帶醫肚,為咗唔排隊,就放棄食「上海婆婆」,決定去位於商場三樓嘅小南國食上海菜。小南國地方大,佈置得體,坐得幾舒服!但餐單方面就唔多啱食。雖然客唔多,但有時想嗌嘢都冇乜理。我哋嗌咗花雕醉雞、擔擔麵、上海年糕、小籠品、生煎包、葱油餅同豆漿。醉雞講真冇乜肉,得上面幾舊有得食下;擔擔麵味道完全同唔到「上海婆婆」/「翡翠拉麵」比,唔推介;上海炒年糕唔係我想象一樣,個人唔多鐘意,好似食粉團咁,冇咩味; 小籠包皮有啲乾,入面好多湯;生煎包ok; 葱油餅過油,但幾香脆!可試,質素唔係好,唔係差。但只怕屯門呢間分店做唔長,因為客人不多,食物又唔係卓越!

豆漿
花雕醉雞
擔擔麵
上海年糕
葱油餅
小籠包
生煎包
Other Info. : 指定信用卡有折!
2015-08-19