2017-04-30 1623 views
又來小學同學生日了,建議想食大排檔,主角就話不如食呢間,同大排檔價錢差唔多,但舒服好多又乾淨些,於是約好8點係度開餐~係地下門口唔知點上來,原來有lift搭2層的,入到門口見到唔多人,茶樓來講個場一定唔係大,隔離是雀館。個魚缸都唔大,唔多海鮮的,6人比左張大枱,可以有位放袋。主角拍板,叫左芝士焗龍蝦伊麵、冬菇炆鵝掌、花膠蟲草花瘦肉(定豬)湯、菠蘿咕嚕肉、蒸生斑、娃娃菜煲。龍蝦伊麵係我食過最好食的,上面好多芝士仲有粒粒,好濃芝士汁,龍蝦又彈牙,唔怕肥就真的好想食多2碗!原本要豬肺湯,點知等齊人叫上時話無哂,得返花膠蟲草花豬肉湯,其實都好嘅,滋潤下都幾好飲,而且我都驚外面嘅豬肺無洗得咁乾淨來煲。咕嚕肉就嫌肥膏多過肉,一件起就唔想再食,鍾意咕嚕汁都驚太肥,呢度嘅汁都校得唔錯,酸甜度都中中地,不會過酸。娃娃菜甜,我鍾意食呢類菜煲,唔會好鹹,食到多啲菜,感覺健康啲嘛!冬菇鵝掌都好一般,菇無乜菇味,其實都無得要求咁多鵝掌炆得幾腍,都不錯啦!最驚喜係條大生斑,好大條,肉就一定會實少少,但都幾鮮,感覺好抵呢!食飽飽,仲有糖水送,係綠豆沙,好耐無食過,有少少陳皮,但味唔出,我唔太喜歡煲過嘅陳皮味,所以

個魚缸都唔大,唔多海鮮的,6人比左張大枱,可以有位放袋。
芝士焗龍蝦伊麵

菠蘿咕嚕肉

娃娃菜煲

冬菇鵝掌都好一般,菇無乜菇味,其實都無得要求咁多
鵝掌炆得幾腍,都不錯啦!
冬菇鵝掌

蒸生斑

食飽飽,仲有糖水送,係綠豆沙,好耐無食過,有少少陳皮,但味唔出,我唔太喜歡煲過嘅陳皮味,所以呢碗綠豆沙我覺得唔錯啦

呢度我覺得係環境不夠體面,但一班朋友聚下都不錯的,最緊要無人煙~

2017-04-24
Celebration