由人氣IG網店做到實體舖店舖叫雪「媽」糍,因為由兩姊妹開,專賣媽媽做嘅手工雪米糍口味有特色,大部份係人氣之選一粒大概半隻手板咁大🖐🏻外型似雪梅娘,~65g重店舖推介兩種食法:室溫放10至15分鐘以達致冰凍雪糕口感或放30至45分鐘達致綿密mousse口感▶️ 小山園抹茶oreo ($37)切開雪米糍就見到綠油油嘅忌廉💚同黑蚊蚊嘅Oreo碎🖤好澎湃飽滿外層透明糯米皮厚薄適中,超級軟糯煙靭,可以拉扯到天花板🤩糯米皮本身冇乜味道,主要靠入面滿滿嘅忌廉抹茶忌廉質感幼滑細緻,唔似食緊泡泡cream,而係似未溶晒嘅雪糕平日唔鍾意食忌廉嘅我都覺得好食,亦唔覺得太漏用上小山園抹茶🍵苦澀回甘又唔甜,算係食過抹茶甜品入面抹茶味道幾濃醇嘅一個👍🏻雖然Oreo唔係曲奇咁脆卜卜,但粉粉地一嚿嚿,似Oreo cheesecake餅底因為冇用Oreo中間白色嗰層,所以都唔甜Oreo佔嘅比例大概1/3,完美融入抹茶忌廉,兩者味道同口感上好襯食完一啖完全停唔到口🤤想節制啲都唔得抹茶控極度推介✨-真係好好食,可能因為市面上唔係好多類似嘅甜品加上人手製,用上獨創配方,自己屋企整唔到同一種味道👅佢其他口味都吸引,茶系、朱古力系
由人氣IG網店做到實體舖
店舖叫雪「媽」糍,因為由兩姊妹開,專賣媽媽做嘅手工雪米糍
口味有特色,大部份係人氣之選
一粒大概半隻手板咁大🖐🏻外型似雪梅娘,~65g重

▶️ 小山園抹茶oreo ($37)
外層透明糯米皮厚薄適中,超級軟糯煙靭,可以拉扯到天花板🤩

糯米皮本身冇乜味道,主要靠入面滿滿嘅忌廉
平日唔鍾意食忌廉嘅我都覺得好食,亦唔覺得太漏

因為冇用Oreo中間白色嗰層,所以都唔甜
小山園抹茶oreo

食完一啖完全停唔到口🤤想節制啲都唔得
抹茶控極度推介✨

真係好好食,可能因為市面上唔係好多類似嘅甜品
加上人手製,用上獨創配方,自己屋企整唔到同一種味道👅
佢其他口味都吸引,茶系、朱古力系、水果系都有

包裝賣相靚,用嚟送禮好啱

嚟緊中秋節唔想食月餅,可以買佢哋嘅中秋禮盒試試,打破傳統
不過價錢上進取少少🤏🏻一粒都要接近$40,間中一次半次食吓就值得嘅~
TakeAway
小山園抹茶oreo