2018-02-16 98 views
一向好少係香港食拉麵 , 但今日由友人負責搵地方, 所以先有機會黎到呢間餐廳。一入到去, 發現原來成間店一眼睇唒, 而我地只有兩個人, 所以就要搭枱食。 如果多幾個人食既話就可能要等下先有枱喇。坐低之後, 店員很快就遞上點餐紙, 才驚覺原來梅光軒係2017米芝蓮北海道推介食店由北海道開到黎香港, 一於試下佢有幾勁! menu 選擇其實唔多, 但吸引到我注意既係, 佢有 ''半份''!!! 呢樣野係香港真係比較少見, 也令人感覺好貼心-- 畢竟女生好多時都食唔唒, 叫''小麵''感覺又有d 蝕依家就可以有得簡喇!我地叫左個半份既醬油拉麵雖然係半份 但其實份量都唔少架 絕對夠飽可惜既係呢個拉麵係無溫泉蛋既 要食就要再另外點另外仲叫左個生薑醬油拉麵由於呢個係期間限定, 所以冇半份嗌, 但個碗真係比半份既大一半架! 味道方面, 呢個拉麵好適合女仔食事關生薑湯底十分暖身 至於麵同料方面, 其實大至上都同醬油拉麵差唔多 小食方面就叫左呢個兩件既明太子雞翼加汽水套餐一咬開, 入面真係充滿唒明太子架 十分足料!如果喜歡明太子的不妨一試整體黎講 野食都算不過不失  但又未去到米芝蓮咁好味而且地方比較細

由北海道開到黎香港, 一於試下佢有幾勁!
依家就可以有得簡喇!

醬油拉麵 (半份)

我地叫左個半份既醬油拉麵
雖然係半份 但其實份量都唔少架 絕對夠飽
可惜既係呢個拉麵係無溫泉蛋既
要食就要再另外點

生薑醬油拉麵
另外仲叫左個生薑醬油拉麵
味道方面, 呢個拉麵好適合女仔食
事關生薑湯底十分暖身
至於麵同料方面, 其實大至上都同醬油拉麵差唔多

明太子雞翼
小食方面就叫左呢個兩件既明太子雞翼加汽水套餐
一咬開, 入面真係充滿唒明太子架 十分足料!
如果喜歡明太子的不妨一試

整體黎講 野食都算不過不失  但又未去到米芝蓮咁好味
而且地方比較細  食完就要拿拿聲走人
如果想簡單同快食既話 梅光軒會係個唔錯既選擇
2018-02-03
$86 (Dinner)
生薑醬油拉麵