2021-10-01 364 views
我已經很久沒有寫食評了,只會遇到一些好好食或好難食的,才會落筆。今日十一國慶日,又是政府派發消費卷的一天,本想歎番餐靚和牛,誰知二人食了一千七百幾元都食唔到好野!呢間餐廳打正名堂食佐賀和牛,一般有去過日本或食過好野既人,都知日本和牛有幾好食。我不計成本,充滿期待,每人先order了一set 最貴的套餐$408/位,之後再加多$688,order了一盤佐賀和牛。先說那個最貴既set E, 有美國牛,澳洲和牛(只有牛板腱),及SRF和牛,以上的牛味和質感都一般,但總算食得下,其餘雞翼及豬腩肉,海鮮及熱食,全部都係一般般,Standard 味道,唔好有什麼特別要求及期望。但其實我最期待的,當然是那佐賀和牛啦!一盤滿滿佐賀和牛船終於送上來,擺位及樣子不錯,裡面放了一款某個部位的和牛特別多片,另有一口和牛放在一旁,另有一份只有4片及一份只有2片的,但沒有任何標記各是什麼部位,上菜時也沒有介紹。我一開始就食最多片的那部位,一食就知大鑊,牛無牛味,仲要咬唔爛,D筋多過乜。唯有再試一口和牛,但和牛太瘦無雪花,就好似食緊瘦肉一樣。之後再試好似好矜貴的那4片和2片,今次咬得爛,但不是入囗即溶,而且牛味欠奉
我一開始就食最多片的那部位,一食就知大鑊,牛無牛味,仲要咬唔爛,D筋多過乜。唯有再試一口和牛,但和牛太瘦無雪花,就好似食緊瘦肉一樣。之後再試好似好矜貴的那4片和2片,今次咬得爛,但不是入囗即溶,而且牛味欠奉。一個字講晒,差!
我唔敢講呢間餐廳有冇掛羊頭賣狗肉,但以我食過咁多次日本和牛,今次是我試過最難食既一次,真的勁失望囉!唯一值得讚的,就是他們的服務不錯及飲品任飲。
2021-10-01
Type of Meal