2024-11-18
最近我同朋友去咗間新開嘅餐廳,叫做「The Steakhaus 太子」,真係好正!呢度嘅環境靚靚,氣氛又好,適合聚餐。首先試咗佢哋嘅黑毛豬鞍架,配上火腿脆片同紅酒蘋果,味道真係出奇嘅好!豬肉嫩滑,火腿脆片添咗一啲咸香,紅酒蘋果就令整個菜式更加有層次感,真係唔可以錯過。接住就係M9和牛內裙,配上薯條同沙律菜,牛肉嘅質感真係一流,煎到啱啱好,肉汁四溢,搭配薯條同沙律,簡直係完美嘅組合。薯條又脆又香,沙律菜清新,食完真係心滿意足。再嚟就係芝士龍蝦半隻,呢個菜式真係好奢華!龍蝦肉鮮甜,加上濃郁嘅芝士,食落去真係一種享受。每一口都令人陶醉,真係好想再嚟多一份。然後試咗淡淡蟹膏蟹餅,蟹餅外脆內嫩,蟹膏嘅味道亦都好濃郁,食落去有一種海洋嘅鮮味,真係好正!最後,為咗平衡一下味道,我哋仲叫咗西班牙油炸鬼配雪糕,呢個甜品真係好特別,油炸鬼外脆內軟,配上雪糕,甜而不膩,令人回味無窮。仲有鐵觀音奶茶配咖啡凍,呢個飲品就係一個好創新嘅組合,茶香同咖啡味道互相融合,飲落去好順口。總括來講,「The Steakhaus 太子」真係一個值得一試嘅地方,無論係食物質素定係環境都好出色,下次一定會再帶多啲朋友一齊嚟!