2020-11-18 1683 views
<<Thursday Couple 為食記👣😋>>每個星期四同男友一齊去搵好嘢食,呢排都對上海菜上咗癮,係咁周圍食小龍Bell ☺️🥳咁啱個日去西九影靚相,行下吹下風。就諗住係OpenRice 搵咗呢間係Element 嘅上海菜試下😉見到佢環境空曠,靚靚咁,順便啱埋打卡,幾 grand 同男朋友拍拖一流🥰最主要係上幾次想食片皮鴨都冇食到!今次就想試下。一去到就見到外面喺開放式嘅,好chill 都幾啱一班朋友仔黎飲酒,傾下計。岀面就唔係我哋今日嘅target , 我地就入左餐廳入面喇!然後發現,入面!勁!大!仲有兩層,我地就坐左係樓上!近窗口位,因為真係好大 ,所以好舒服,環境黎講真係無得彈。之後食上海野就唔少得一壺茶解油膩,我哋叫咗香片,佢哋用一個蠟燭台,托住個玻璃茶壺好靚,啲茶都好香。主角要黎喇,我哋order 咗 一籠小龍包,雞絲粉皮,水煮牛,蛋白瑤柱炒飯,同埋最重要嘅片皮鴨。而我最驚喜嘅係,佢嘅小籠包,因為!真係!好!好!味!好啱我同男朋友口味!以我哋連續食咗幾間餐廳嘅小籠包黎講,我地最中意係呢間!皮薄,肉剛好,滿滿嘅湯,最主要嘅係!佢個湯汁帶有甜味
<<Thursday Couple 為食記👣😋>>

每個星期四同男友一齊去搵好嘢食,
呢排都對上海菜上咗癮,係咁周圍食小龍Bell ☺️🥳

咁啱個日去西九影靚相,行下吹下風。

而我最驚喜嘅係,佢嘅小籠包,因為!真係!好!好!味!好啱我同男朋友口味!以我哋連續食咗幾間餐廳嘅小籠包黎講,我地最中意係呢間!皮薄,肉剛好,滿滿嘅湯,最主要嘅係!佢個湯汁帶有甜味,會令人覺得唔厭!食上海一向都會較重口味,食翻小小甜味,就會有另一個胃口咁🤣🤣😋真係好想再食!可惜嘅係佢得四粒!每人得兩粒so sad 🥺當飯食我諗我哋可以食每人三至四籠🤣🤣

之後雞絲粉皮同蛋白瑤柱炒飯就正正常常,粉皮份量正常,當係開胃菜。炒飯就略嫌有少少油,冇乜太特別,如果嗌左小菜想送飯,叫白飯應該都夠!因為炒飯都要百幾蚊。咁就可以慳返啲叫到籠小籠包啦🥳🤪

然後到水煮牛!本身我唔係好食辣,但花椒嘅辣同香又好中意😂女人真係麻煩!然而,我都接受到呢種辣同真係好香,少少麻。同埋食水煮牛嘅重點 我一直都冇放係啲牛到😂一黎我就撈下個底!識食嘅人就知!😂😂啲薯粉先係重點!而佢哋係用左比較幼身嘅薯粉,冇咁彈牙,扣左小小分,因為我食開較粗同闊身嘅!但個味撘夠,不過就一定要配翻啲飯喇,因為真係好惹味!

最後,重點壓軸出場,就係片皮鴨了。因為佢即整,所以製作時間略長,食左一半,佢先到,不過我哋都滿心期待。果然都冇失望,但就冇乜特別驚喜位,同埋片皮鴨個包皮本都略厚,所以啲皮就食唔曬喇,食曬啲鴨!但整體真係不錯,唔會覺得太油膩。

讚!我哋都話又食左餐好食嘅上海野!可以覆桌😂😂🤣🥰
  • 小籠包