2018-01-27
住家菜呢個名完全沒有改錯,黎到呢到必定要飲嘅老火靚湯,吾飲就走寶。每次嚟到叫嘅每款湯都好入味,今次係牛蒡赤小豆煲豬骨,味道非味精,絕對係真材實料,牛蒡、赤小豆、扁豆、豬骨樣樣都有齊。味道甘甜、香味濃郁、入口沒有油膩感,真正嘅老火靚湯。每次嚟到都有選擇困難症,因為有好多餸菜揀,每款都好想食。蚧子黃金蝦,每次都係必點嘅餸菜,大大隻蝦肉質夠爽,炒得鹹香惹味,鹹蛋黃均勻地鋪滿每隻蝦,外脆蝦肉厚身又爽,口感彈牙而且蝦殼很脆,鑊氣十足。附送飯後糖水,杏汁西米露,杏仁味道非常濃烈,口感滑身,西米露QQ彈!但杏仁嘅味道,真係未必人人鍾意,我女朋友就好抗拒,而我覺得真係好味。係呢度食飯,排隊時成常識吧!平日都係要排隊, 接近七點已經坐滿晒。不過每次啲職員都好好會事先比定啲點餐紙,睇下你想食咩到時坐低就可以即刻點,而且上菜嘅速度都好快,如果大家唔想排隊就可以嘗試下六點鐘左右黎,都可能唔使排隊。
每次嚟到都有選擇困難症,因為有好多餸菜揀,每款都好想食。