2017-09-19 406 views
週末和前同事得閒飲茶,她有孕在身是大曬的,點名要食OUTBACK,我一而再再而三地問:香港那麼多好扒房,點解仍要揀OUTBACK? OK照樣去吧~相隔2年,原來OUTBACK已經轉了新餐牌,很多菜色已轉,但放心SIGNATURE既炸洋蔥和黑糖包是依然存在的(我份人好念舊,不能接受太大轉變)。很多人總會覺得沒有牛扒是不成西餐的,無論是西冷或是TBONE,牛扒好像是西餐的代表元素。朋友隨意點了個西冷9OZ($198),依舊免費($0)可加2款SIDE DISH+湯,豐富得令人嘩然。多款配菜自選,朋友選最強澱粉:薯條+焗薯。薯條份量頗多,重點夠脆,合格。原個焗薯一如既往的份量大,根本是附送了一個SUPER SANDWICHES焗薯餐,相當飽肚。(如你朋友無孕,建議配菜選甘藍沙律,夠FRESH)黑糖包+粟米湯黑糖包依舊好好味,加上奶油,天作之合(如果你大食,可以多拿一個)燒雞肉甘藍沙律($138)大讚,菜葉直情可以以「厚肉」來形容!調味好特別,加入了南瓜粒和青蘋果片,都係果句,酸酸甜甜好似初戀,要你自己食過先知FRESH,正。雨衣甘藍口感十足,厚肉爽口,爽中帶實,稍以鹹香的芝士點綴一下,咀嚼得

西冷9OZ
焗薯
多款配菜自選,朋友選最強澱粉:薯條+焗薯。
薯條份量頗多,重點夠脆,合格。
(如你朋友無孕,建議配菜選甘藍沙律,夠FRESH)
粟米湯
黑糖包

黑糖包+粟米湯

燒雞肉甘藍沙律
燒雞肉甘藍沙律($138)
大讚,菜葉直情可以以「厚肉」來形容!
雨衣甘藍口感十足,厚肉爽口,爽中帶實,稍以鹹香的芝士點綴一下,咀嚼得相當痛快。

燒雞肉芝士夾餅

尚有能力吃得下的話,可以叫埋此燒雞肉芝士夾餅($118)
餡料夠豐富,芝士雞肉多得溢出
隱約有烘烤的香氣
餅皮有韌勁,吃下不會乾巴巴,唔錯
欣賞旁邊的炒車厘茄,加添小清新!
或許OUTBACK真的已OUT了,已經追唔上其他西餐廳扒房既質素,但其實久不久,食返個元祖牛扒都唔錯,質量中上,價錢適中,CP值算高。最後吃上了兩個多小時,談笑風生,吃得開懷,這就是同事的最高境界—變為朋友。
Other Info. : 題外話:是我幻覺定點?怎麼一直覺得OUTBACK新MENU好似$平左?依家尖沙咀分店晚市仲要有全單8折呀!
2017-09-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
西冷9OZ
黑糖包