2012-11-20
我地搭1315班船入到南丫島又未食早餐,一落船當然要搵食先啦,係去之前都有上網睇返呢到有乜好食?知道有好多Cafe、西餐,我唔想茶餐廳嘛,又冇Starbucks飲咯,咁就要搵間有靚啡飲嘅店子喇。落船後第一間經過的就是<農舍>,駐足睇吓Menu後就決家揀呢間,我又麻煩D嘅,如果周圍去揀食邊間嘅話,我D選擇困難症就會出場,唔知點揀,睇落呢間OK就去吧。當時已經1355架喇,估唔到依然咁多人,裡面冇位,唯有坐係門前一張小圓木枱。Menu上總算多食物選擇,好友一早已決定叫下午餐食,我還諗諗諗食乜好,最後我決定散叫比較啱食。友人的餐:– 農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條+田園沙律 ($68) Cheese Baked Veggie Burger with roasted chips and Garden Greens– 芒果薑奶昔 Ginger mango Latti ($28)我的:– 芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)– 凍咖啡 ($28)=$172飲品率先出場,我的<凍咖啡>只是一般,唔香少啡味啖口;芒果薑奶昔反而OK,薑味重,幾好飲。之後等了約5分鐘,裡面有客人埋單,職員便問我
友人的餐:
– 農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條+田園沙律 ($68)
我的:
– 芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)
– 凍咖啡 ($28)
=$172
之後等了約5分鐘,裡面有客人埋單,職員便問我地入唔入去坐?去去去,當然去啦,舒服D又唔使見到遊人行來行去望我地食乜吖。
入到去多等約5分鐘,友人的<芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條>來到了,唔係薯條喎,係薯角,香而薯味濃,很不錯;
小法包裡面有大大塊烤蕃茄,芝士味不濃,素漢堡都OK嘅,似混合咗好多蔬菜豆,有咬口。
最後終於到我的<芝士蕃茄烤半月型中東包>,我一見到就嘩咗一聲,只因本以為真係月型中東包夾住芝士蕃茄,點知來到才知係用芝士包住整件中東包去烤,唔怪之得要等咁耐啦,不過第一眼見到我係幾驚的,好怕多芝士之食物呀。
一刀切入去見到裡面有很多蔬菜、黑橄欖同番茄醬,餡料因為汁多係好食的,只係充滿芝士的中東包比較漏。
呢餐埋單$172,我就覺得貴咗D,呢個價錢可食得更好質素的。