2010-10-18
今日一條佬特登喺午飯時段嚟到灣仔,就喺為咗去電話公司攞嗰五百幾蚊嘅超市Coupon,咁嚟得灣仔當然要搵好嘢食,上定開飯選定去食楊記嘅蝦子撈,點知去到又排晒長龍,咁食飯時間淨返唔多仲要搭車返中環,維有繼續向前行,去至軒尼詩道和莊士敦道交界再行返轉頭,沿途睇吓有咩好食。之前真係無諗住掃街做午餐,不過一轉入莊士敦道口已經見到十三座牛雜個招牌,記得有睇過開飯嘅食評都幾好,就試吓食一次牛什當午餐啦!嚟到舖面,嘩! 咁乾淨嘅? 都係第一次見到賣小食嘅地方咁乾淨企理,每一個小檔位同立食嘅小吧位都抺得好乾淨,而且有食客食完個碟,店員一有時間立即出嚟收拾同清潔,衛生真係要加分俾佢。牛什呢樣嘢唔係健康食品,內臟不能夠多吃,食得多身體會積存尿酸,對於D上咗年紀嘅朋友嚟講,因為新陳代謝慢D分解唔晒,尿酸就會積存,尿酸過多會引至關節痛同肌肉酸痛,不過我仲後生,食多小小應該無問題,等我今日一次過食晒40歲前嘅quota,嚟碗細牛什($30)吖唔該!食牛什當然喺咩位置都要齊,膀肚腸肺缺一不可。唔單只舖面乾淨,連D牛什睇落都好乾淨。又唔知係咪乾淨得滯影響咗食味呢? 第一,牛什(除咗腸外)嘅羶味無咗。第二,無牛味又無滷
食牛什當然喺咩位置都要齊,膀肚腸肺缺一不可。唔單只舖面乾淨,連D牛什睇落都好乾淨。又唔知係咪乾淨得滯影響咗食味呢? 第一,牛什(除咗腸外)嘅羶味無咗。第二,無牛味又無滷水味,似白烚,可能因為個汁底本都無咩味。最驚喜係嚿蘿蔔,好甜無渣,係嚿蘿蔔本身好食,唔關整得好唔好食事。
對D怕污糟嘅人應該係唔錯嘅選擇,如果個漿汁濃返D應該可以彌補牛什無牛什味嘅不足。雖然唔算係好好食,但都唔係難食嘅,俾個一試無妨你啦!
向下一站進發!