2021-07-06
今日同老公一齊放假,一齊到紅磡搵食,這間亞金南洋冰室曾經吃過,菜式有新鮮感,今天一於再來試試其他新菜式。肉鬆煉奶油酥餅一見到圖片已經被深深吸引,這種鹹甜組合的配搭,口感新鮮,加上酥皮脆卜卜,吃起來雙重刺激🥳炸蝦餅撈檬蝦餅$38 ,$58就有蝦餅撈檬😋,小師奶一定揀後者🙈上枱擺盤非常精美,用小茶壺來裝酸醋汁,有心思,撈檬的份量剛剛好,有甘筍絲、青瓜絲等等,味道清新,蝦餅炸得脆卜卜,配上甜酸醬,絕配。手撕雞蝦湯麵一放枱,已經聞到濃濃的香蝦味😋湯底好足料!主角手撕雞的肉質嫩滑,還有我最喜歡的配角們,有芽菜、豆卜等等,豆卜吸滿了湯底的精華,脹卜卜,吃起來很滋味。🥳上次吃過摩摩渣渣,今次再吃黑白配!黑白配(涼粉、豆腐花)涼粉滑嘟嘟,豆腐花都很嫩滑,配上大大粒、又軟綿綿的紅豆再加上花奶,好吃。只是$30 ,性價比極高!
肉鬆煉奶油酥餅
炸蝦餅撈檬
手撕雞蝦湯麵
上次吃過摩摩渣渣,今次再吃黑白配!
黑白配(涼粉、豆腐花)