2009-07-02
因為男朋友生日,兩個人去左自煮食材食飯當慶祝。間鋪頭細細地,令人覺得好舒服,我相信起度食飯亦都係一件賞心樂事。睇左個menu好耐,最後決定左叫二人餐。忌廉湯、蕃茄湯:忌廉湯唔似係啲罐頭湯,個湯唔會好稀,做得岩岩好,飲落口好滑,味道唔差。蕃茄湯個色水好靚,味道岩岩好,唔會太酸。個人比較鐘意忌廉湯,因為真係好好味,有啲驚喜。蒜蓉包:咬落口好脆,好重蒜香味,唔會好咸。可能因為即叫即整,個包熱辣辣上枱,所以先會咁脆,呢個一試無妨!煙鴨胸沙律:煙鴨胸有啲咸,只可以話係一般質素,冇乜特別。而個沙律,我食到有薯仔、蜜桃同菠蘿。薯仔有啲咸,蜜桃同菠蘿都係罐頭生果,好普通既一個沙律。醬炒照燒牛扒意粉:牛扒整得好淋,配照燒汁,香香甜甜,幾好食,只係唔鐘意有芝麻。而個意粉炒得好香,好入味,加埋啲菜同粟米食,更加一流!難得西式食材都整到咁日式,都仲可以咁好味,真係好驚喜!千島菠蘿pizza:一黎到個陣真係呆左,我估唔到係呢種餅底,唔同我地平時個啲。個餅底好重芝士味,完全冇需要加芝士粉,好好奇呢種餅底究竟係乜。而個餡有蕃茄、蘑菇、菠蘿、扇貝、粟米etc,蕃茄同其他餡料好格格不入,而扇貝煮得熟過頭,唔夠軟熟。但成
千島菠蘿pizza:一黎到個陣真係呆左,我估唔到係呢種餅底,唔同我地平時個啲。個餅底好重芝士味,完全冇需要加芝士粉,好好奇呢種餅底究竟係乜。而個餡有蕃茄、蘑菇、菠蘿、扇貝、粟米etc,蕃茄同其他餡料好格格不入,而扇貝煮得熟過頭,唔夠軟熟。但成個pizza都唔差,大部份餡料都夾得好好,味道唔錯。
芝士蛋糕:好普通,同平時食開既差唔多,但size真係好細,細得驚人。
餐飲:叫左凍咖啡同凍檸水,都係茶餐廳水準,無甚大分別。
另外,員工會依照我地食左幾多,先慢慢上菜,唔會一次過上菜,令菜式可以保持熱度,未有影響其味道,值得讚揚!最後,呢間鋪頭設有加一,成餐飯用左$185,平平地都可以食餐咁好既,真係好滿足,但份量太多,有啲吃不消。