之前喺附近食甜品嘅時候,見到有間舖頭係食烤魚,一直都好想去試,今次咁啱就機會去食啦🙋🏻‍♀️。睇menu嘅時候,發現除咗有烤魚、雞煲、酸菜魚呢啲川菜之外,仲有串燒同鑊氣小炒🧆,但好可惜今次得兩個胃,裝唔落咁多嘢🥺,唯有睇吓下次有冇機會再試。🍽️江團魚 + 活火山泡淑剁椒豆花 中麻 中辣 $348 7.5/10一上到嚟嘅時候,就見到成條魚俾辣椒、青花椒等香料覆蓋住🐟。湯底辣味十足🌶️,仲會有啲麻麻地嘅感覺,好香口吓;而佢入面仲有豆花、寛粉、青瓜、木耳等等嘅配料。😽條魚幾大條吓,啲肉質好實嘅同時都好滑,仲要好少魚骨、唔會有好多骨刺🦴。同埋店家好細心👀,條魚係已經劏開咗兩邊,然後整平咁上,唔驚食到一半,要反條魚,會彈到啲湯周圍都係💦。而個豆花係大推👍🏻,就算煮咗好耐都係勁嫩滑,雖然佢唔似冰豆腐嗰種會索湯,但佢嘅表皮都係充滿晒烤魚嘅湯汁,而一咬開就係嫩嘅豆腐🤩。個寛粉好勁😂,因為我哋係食到最後睇吓仲有啲咩夾嘅時候,先發現原來個底有寬粉🍜。本身以為煮咁耐會淋晒,一夾就斷🥢,點知仲係好煙靭,索晒啲湯。🍴黃金魚皮 $78 8/10個魚皮一上到嚟,就見到每舊都裹滿咗鹹蛋黃🥚,仲要起晒沙🤤。食落去嘅時候,

🍴黃金魚皮 $78 8/10
個魚皮一上到嚟,就見到每舊都裹滿咗鹹蛋黃🥚,仲要起晒沙🤤。食落去嘅時候,勁熱辣辣🔥同脆卜卜,應該係新鮮炸完之後,再兜鹹蛋黃。
食到後尾,有少少膩,用咗嚟點烤魚索湯,就算放凍咗,都仲係好脆😙。

🍴風琴豆腐 $33 7/10
用嚟索湯汁一流🤩!就係平時街邊買到嘅打邊爐料,類似豆卜,但比佢再細啲,所以仲易索汁啲。

🍴土豆粉 $33 6.5/10
本身驚唔夠飽,諗住加個麵食,但點知原來個烤魚入邊有好多料,所以淨係食咗兩啖,就食唔落🥲。個麵質就比較煙靭同幼身,幾掛湯吓🍜。 不過留意吓👀,佢同薯粉係兩樣嘢嚟㗎❗️如果本身係想叫薯粉嘅,記得唔好嗌錯!

💰 翻兜指數: 7/10
我覺得佢味道係唔錯,但唔知係咪因為地點嘅關係,要由地鐵站行7分鐘🚶🏻‍♀️,唔似得新都城入面啲餐廳咁,一出就地鐵站就係商場🚇,所以就算晚市,人流都比較少。

如果下次,相比起食商場入邊嗰啲大集團餐廳🏬,我會寜願行遠少少,去食做街坊生意嘅餐廳😼。