2020-02-29 1194 views
Levain bakery 天然酵母麵包店 #中環❗️售賣多種香港罕見麵包❗️星期一嚟到PMQ,有唔少餐廳都閂咗門,好在仲有呢一間麵包暨咖啡店‼️佢哋嘅sourdough都幾出名,鍾意食麵包嘅人相信都聽過呢一間🥳!PMQ呢間除咗麵包之外仲有咖啡、熟食,有大量室外座位,試過就咁左成個下晝,的確幾舒適好chill☺️,老闆仲請我飲多杯茶同埋食哈密瓜添!(雖然啲店員手腳就有啲慢🙈)Poached egg, avocado, homemade pesto on sourdough toast🍳🥪$98雖然話呢度嘅sourdough好出名,但呢一款就認真麻麻🙈Poached egg好濕,入口啖啖水,無味,認真品嚐過蛋黃亦冇乜蛋香🥴配碟嘅沙律菜亦都非常苦🤢不過值得一讚佢個sourdough係我暫時喺香港食過最香嘅一款,而且自家製嘅pesto醬香草味濃,同sourdough幾夾。建議自己買個麵包返去屋企食可能會更好(亦有朋友推薦另一款果醬toast,大家有機會可能可以試吓嗰一款)味道: 2.5/5性價比: 2.5/5Canele🤎$20相反呢個canele就好味得多🤩唔使翻熱都依然外脆內軟,帶有冧酒香,尚算
Levain bakery 天然酵母麵包店 #中環
❗️售賣多種香港罕見麵包❗️

味道: 2.5/5
性價比: 2.5/5

Canele🤎$20
相反呢個canele就好味得多🤩唔使翻熱都依然外脆內軟,帶有冧酒香,尚算不俗。(不過暫時食過都仲係覺得koey嘅係最好食🙊)
味道: 3.8/5
性價比: 4/5

Mocha☕️🍫$ 45
壓軸嘅呢杯咖啡係咁多樣之中最好‼️雖然等左好耐,但佢完美咁平衡左朱古力同埋咖啡,唔會過於苦澀亦唔會過於甜膩,係我飲過balance得最好嘅一杯mocha😋😋😋!!!
味道: 4.5/5
性價比: 4.3/5

聽過有好多人都讚佢個sourdough,可惜今次堂食嘅toast就真係有啲失望,可能直接買包返屋企食會更好。不過建議嚟到就一定要嗌佢嘅咖啡,真係好正🥰!
Mocha
Canele