之前真係見到好多foodie都有去呢間打卡,咁當然見到間餐廳咁靚,我都立即bling bling 眼 &港女mode on 去左啦🙈 全間餐廳都係以花花黎做主題💗除左有igable 嘅花花牆外,啲野食同野飲都好睇得同埋味道好okay🤩好喜出望外~🐱二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵🧀 $118一開始已經記低左一定要試呢個😍😍因為人家完全未食過貓耳朵🤩首先芝士真係超多🥰🥰所以芝士味都好香濃😆 同埋基本上每喺都會食到cheese🥰十分重手~而芝士面底下都有好creamy嘅忌廉汁~真係超邪惡嘅sauce配搭😈然而我幾鍾意貓耳朵配芝士忌廉汁呢個組合😍 貓耳朵不但掛汁,而且口感較其他pasta煙韌且彈牙,感覺係有少少似食緊carbonara 年糕🤤 但當然冇嗰種黏黏質感😂 超級入味💗💗另外好鍾意佢有啲蘑菇、煙肉同煮稔哂嘅洋蔥喺入面~啲配料煮到入哂味呢啲就唔洗講,但好欣賞佢連洋蔥都煮到軟稔哂,無左生洋蔥味,可以增加口感不得止,食幾多都唔會有陣洋蔥味stay喺個口度啦🤣 ☘️香蒜芫荽雜菌炒意粉🍝 $102超級超級有驚喜! 因為我呢...其實都唔食芫荽🙈但媽媽話想食就試左啦🙈 我成日又係覺得芫荽食落口有陣奇怪味,

🐱二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵🧀 $118
二重奏忌廉煙肉芝士貓耳朵

一開始已經記低左一定要試呢個😍😍因為人家完全未食過貓耳朵🤩

☘️香蒜芫荽雜菌炒意粉🍝 $102
香蒜芫荽雜菌炒意粉

超級超級有驚喜! 因為我呢...其實都唔食芫荽🙈但媽媽話想食就試左啦🙈 我成日又係覺得芫荽食落口有陣奇怪味,所以唔太鍾意😹
但係!佢呢個真係令到唔食芫荽嘅我都覺得好好食😍 因為佢真係炒得好香芫荽味,但呢個食落口係唔會有我唔鍾意嗰陣奇怪味😍😍 完全同一般芫荽好唔同!同埋佢係連炸蒜香蔥一齊炒,所以真係聞落去超香芫荽味,食落就係好惹味嘅炸蒜蔥花味👍🏻誇張到係令我愛上芫荽啊(當然只限呢個意粉入面嘅芫荽)! 而佢個意粉又炒到入哂味,仲幾爽口彈牙,口感超好🙆🏻‍♀️ 而啲雜菌當然都炒得入晒味啦,又唔會炒到成個底都係油,超級讚🤩

🥑蜂蜜牛油果香蕉Smoothie🥤 $58
蜂蜜牛油果香蕉Smoothie

第一次飲牛油果mix香蕉嘅smoothie😍講真我本身真係對牛油果普通😂所以都對呢個野飲無乜期望,都係志在試下平時唔會飲嘅野🙈 結果係超出所望!呢個超級好飲👍🏻😍😍 佢入面好濃牛油果香味,但佢啲甜味完全係來自香蕉同蜂蜜,飲得出係無乜落糖/糖漿落去調味~成份非常天然! 本身見到有蜂蜜我會覺得一定會好甜,但結果個甜味真係岩岩好,又係飲完都唔會有罪惡感嗰種,感覺又健康又清新👍🏻

🧡焦糖朱古力🍫 $45
焦糖朱古力

個樣又係極igable😂 上面個cream打得都幾滑身同厚身,而個朱古力嘅質地都有啲thick嘅感覺~同埋都係唔太甜!岩哂唔嗜甜嘅我🤩

我認為白房子啲dishes真係色香味俱全~難得高質、環境又靚嘅cafe🥰 完全值得encore💗💗

2020-08-13
Type of Meal