.經過銅鑼灣sogo後面的街,有幾間茶記,但大部分都係連鎖店,見到有間新開茶記,環境又幾靚,就決定一試。餐廳以tiffany blue做主調,有一道佈滿花花的牆,完全唔似一般茶記😂..招牌叉燒滑蛋飯係真。滑蛋呀!好多地方的滑蛋叉燒飯都聲稱自己係滑蛋,可惜煮出黎的都係又乾又唔香。但呢間餐廳既滑蛋熟成度剛剛好,又唔會好油。叉燒唔會好肥,肉質軟腍得黎唔係乾柴的,我最怕食一舊舊肥肉,食落口油淋淋的叉燒,所以呢個飯好合我心意。..黎茶記食黑松露意粉其實好驚中伏,但呢個意粉又竟然冇伏!黑松露完全唔吝嗇,忌廉味香濃,大蝦都算幾爽口,如果大蝦份量可以更多就好。因為味道香濃,一個女仔食曬一碟可能會覺得太多,所以建議好似我地甘叫一份中式飯,另一份西式主菜會比較好。..阿華田雪山好少係茶記見到華阿田特飲,仲要有雪山,諗都冇諗就叫左。飲品比想象中的份量要大杯,阿華田味濃郁,男朋友好怕甜野,即使加上忌廉,佢竟然都唔覺得好甜。
滑蛋叉燒飯

招牌叉燒滑蛋飯