2019-08-24
同男朋友喺Apple Store整完電話之後就上網搵下有咩食,見到有間好多人讚一間有花牆嘅茶記,作為港女嘅我,當然要去試下!一入去就即刻覺得四寶食堂有啲似cafe,有雲石枱又有花牆,真係唔係平時一般嘅茶記。四寶嘅食物選擇都幾多,除咗有一般嘅茶餐,仲有好多比較西式嘅選擇,好似燒春雞同扒。小食我哋食咗泰式檳檸雞鎚,呢個大推!雞鎚熱辣辣送上,仲要起曬肉,方便食客,真係好細心。重點係雞鎚有泰式風味,有香茅味,點埋泰式甜酸醬,真係好好味!主菜我叫咗招牌推介嘅喜哥蔥油豬扒煎蛋飯。我好鍾意蔥油配豬扒呢個配搭,呢到嘅蔥油同豬扒絕不欺場,豬扒好大塊,仲有好多蔥油。豬扒兩面都煎得香脆,煎蛋個蛋黃仲係流心,白飯配上豬扒,蛋黃同蔥油,真係冇得彈!男朋友食咗幾啖都讚唔錯!男朋友係食肉獸,叫咗個特選美國厚切西冷配陳年黑醋汁。特別嘅係侍應會問你想幾成熟,真係好細心。我哋要咗七成熟,肉質唔錯而且幾有肉味,絕對唔係一般茶記嘅貨色。另一驚喜係個配菜—炸薯角,厚切熱辣辣,好惹味,我食咗一半有多!飲品方面,我試咗大家推介嘅朱古力雪山,朱古力味濃,配埋啲奶油好滑,唔會好甜,真係值得一試。男朋友就要咗,佢話都好足料,薑同檸檬嘅味
飲品方面,我試咗大家推介嘅朱古力雪山,朱古力味濃,配埋啲奶油好滑,唔會好甜,真係值得一試。男朋友就要咗,佢話都好足料,薑同檸檬嘅味都好出。
我哋去到嘅時候咁啱花牆嘅位已經坐滿,所以只可以臨走襯冇人影幾張,下次一定要早少少嚟食,希望可以同花牆影想。