2022-06-27 141 views
話說同朋友好耐冇見,終於約左今日食tea見下面,聚下舊~佢睇過呢間餐廳好似唔錯咁,交通方便,坐得幾舒服,評價又唔錯,ok,就呢度啦😏去到餐廳係三點鐘~餐廳佈置幾舒服,座位同座位之間唔會逼👍我地被安排坐係門口附近,不過梳化位略嫌矮左少少,坐得唔係好舒服😢坐低冇耐,staff已經擺左兩杯水同蝦片上來👍我地睇左陣menu,見個tea set好似唔錯,幾o岩打卡,所以就叫左了😂🦐蝦片 ($15)呢個係餐前小食來,坐低就會自動上俾你~蝦片大大塊又夠脆,有少少胡椒味,幾好食😋不過個tea set,等了又等,由落單計到食物上枱,差唔多成45分鐘🧐仲要明明係兩盤,上左第一盤之後,又要等左一陣,先上埋第二盤,唔係應該一齊上架咩🤷‍♀️係因為個tea set三點先供應,廚房未準備好?定乜原因?又或者如果真係未準備好,會唔會有個staff出來講聲呢……?原美滋泰下午茶 ($458/2位)除左tea set本身嘅食物之外,仲送RMK精選皇牌體驗套裝,據menu講,呢set野都 $760😳可惜我唔化妝,得物無所用🤣成個set D點心擺放得幾精緻,個盤好靚😍入面有:🍔迷你粉紅漢堡🍄野菌松露忌廉撻🐔香煎BBQ煙肉雞球
話說同朋友好耐冇見,終於約左今日食tea見下面,聚下舊~
去到餐廳係三點鐘~
餐廳佈置幾舒服,座位同座位之間唔會逼👍

坐低冇耐,staff已經擺左兩杯水同蝦片上來👍
🦐蝦片 ($15)
呢個係餐前小食來,坐低就會自動上俾你~
蝦片大大塊又夠脆,有少少胡椒味,幾好食😋
蝦片
係因為個tea set三點先供應,廚房未準備好?定乜原因?

原美滋泰下午茶 ($458/2位)
可惜我唔化妝,得物無所用🤣
成個set D點心擺放得幾精緻,個盤好靚😍
入面有:
🍪胭脂霜牛油曲奇
🍪唇膏牛油曲奇
🍫紅唇牛奶朱古力
原美滋泰下午茶
因為太多件,唔逐個點評了,就揀幾件講下啦😂

🍔迷你粉紅漢堡
本身預期個包應該係粉紅色,
點知上枱發現個包好似冇乜特別😐
入面個汁少少辣,幾惹味😋
但個包略嫌有少少硬🤷‍♀️

🍊柑桔果肉啫喱撻
呢個外觀幾吸引😚
果肉鮮甜😋
不過下面個撻感覺有D奇怪,攞上手有D黏立立🤦‍♀️
柑桔果肉啫喱撻
🐏羊奶芝士吐司伴草莓果醬
🧀羊奶芝士唔係個個都接受到,但我自己覺得羊羶味重得來又ok喎😂
加埋士多啤梨果醬一齊食,酸酸地,冇咁膩,唔錯👍
羊奶芝士吐司伴草莓果醬
🍮茉莉花焦糖布丁
呢個插住支野幾吸睛😂
幾重茉莉花味😍
插住支野有D🍷酒味😳
不過略嫌甜左D🤦‍♀️
茉莉花焦糖布丁
🍓紅桑子慕絲白朱古力唇膏
🍓單獨食紅桑子mousse的話幾好食,酸酸地,夠醒胃~
不過加埋🍫白朱古力之後就……
紅桑子mousse都cover唔到白朱古力個種甜,甜到膩😢
同埋我地冇為意呢件係mousse,擺到好後先食,結果溶晒🤦‍♀️
感覺餐廳下次上食物時可以提返客人要盡快食左呢個先~

🦐芒果蝦肉米紙卷
呢個就咁睇平平無奇,點知有D驚喜🤣
幾清新,同埋個外皮好煙韌,幾得意👍

🍓草莓乳酪特飲 (+$38)
🍹蝶豆花奶茶 (+$28)
tea set本身有包野飲,不過我地想飲其他野,所以加錢轉特飲😏
兩杯野都好靚,打卡一流👍

🍓草莓乳酪特飲係朋友飲嘅,佢冇俾feedback我,所以唔評論😂
🍹蝶豆花奶茶 ,唔多飲得出蝶豆花味😂
同埋奶味重過茶味🤷‍♀️
草莓乳酪特飲、蝶豆花奶茶
最後埋單應該係 $592
整體來講,D野好o岩打卡😂
見隔離枱對情侶都影左好耐相先食野🤣

🍴食物方面,甜點大部份都好膩,鹹點幾正常~
(可能係我唔太好甜嘅緣故🤦‍♀️)

💁‍♂️服務方面,加水收碟都有齊,
但覺得可以再做好少少,例如貼心D提下客人食物會耐少少,或者乜野應該食先~
2022-06-26
$296 (Tea)
蝦片