2020-07-06
蝦麵店喺灣仔初開嘅時候,可能大約20年前?🤔🤔 我去過幾次,當時年紀非常小😆,印象中好食,但係已經忘記具體嘅味道😅,亦都唔知點解之後冇再去😅大約兩年前喺荃灣開分店,今日終於去午餐。叫咗佢嘅「辣味蝦湯底蝦肉肉片麵」,我另加芽菜。套餐包小食同飲品,我就叫咗「馬來香炸雞翼」同埋凍檸茶。好快啲嘢食就嚟晒。碗麵上枱嘅時候,血紅湯底都幾吸睛😅,以為好辣,飲一啖湯,隱約有蝦味,微辣,唔難飲。蝦肉似蝦乾浸水(靚嘅蝦乾係貴嘢🤣),我只係咁樣形容蝦嘅肉質同味道,並非認為佢真係蝦乾浸水;味道可以。肉片味道就非常一般。油麵就幾好食,全碗麵最好味就係啲麵,唔係配料或湯😅兩隻雞翼熱辣辣味道可以。凍檸茶係大熱天時當然清涼解渴啦😁印象中當年喺灣仔食,湯底好正好濃郁,但時間久遠,已經唔能夠講出具體滋味;今日荃灣鋪嘅評語就係非常一般。
兩隻雞翼熱辣辣味道可以。凍檸茶係大熱天時當然清涼解渴啦😁