喺灣仔放工後黎左「椰粉湯紅」買晚飯翻屋企食,我叫左特式套餐三嘅椰香海南雞配椰香飯,再加左皇牌菜芯苗同食療拿杯湯,總共$77。個海南雞好滑,幾好食。冇乜肥膏所以食落唔油膩,但係又唔會鞋。佢起左骨,所以食落好方便,點啲醬就有清淡嘅椰子味。至於個飯,佢唔係全白米,所以冇咁肥,仲有少少椰香味,又好食又健康。個菜芯苗就差左少少,因為唔係好嫩,同仲有留住啲黃花,不過都煮得啱啱好。至於杯湯呢,好方便咁用類似咖啡店takeaway 咁裝住,飲嗰陣好乾淨同方便。佢每個禮拜都會轉湯,我冇留意嗰次係乜,不過我估係菌類嘅湯,同我幾肯定係素湯,因為。係。一。滴。油。都。冇!雖然冇落肉,但估佢落左幾種菇所以好有層次同好純嘅感覺,同係完全唔肥膩,好啱夏天飲。總括而言,我覺得椰粉湯紅係好啱都市人享用,一黎佢標榜毫無味精,二黎我覺得佢係多菜少肉,三黎食得方便乾淨。所以我覺得好啱喺灣仔食lunch或者放工後買翻屋企食,又健康又好食😀。

因為。係。一。滴。油。都。冇!

椰香海南雞配椰香飯
TakeAway
$77 (Dinner)
椰香海南雞配椰香飯
  • 椰香海南雞