2018-09-04
通常人地都推介元朗街頭小食,今次喺偶然嘅情況下,比我撞正揀左間幾好坐,又有驚喜好味、食西餐嘅小店。店內裝修冇話好有特色,不過都算夠空間感,全店坐滿人嘅話都最多廿幾個客,真係"小"店啊唔會爆多人,咁至最好坐。餐廳有海鮮啊、意粉、pizza之類嘅野食,而佢最為特色嘅係 斧 頭 扒!不過呢個大過塊面嘅斧頭扒就要事先早兩三日預約,餐廳就會特地為你訂購材料同製作㗎喇可惜,冇準備下撞入呢度,所以食唔到揀左主食,加$28就可以做套餐,包野飲同沙律/湯~佢野飲、沙津、甚至豬手都加左香橙,夠晒fresh。牛頰肉好似比較少聽同少見,今次特登嗌黎試下。講下麵質先,煮得啱啱好,咬落彈牙,個汁冇話好多,味道似係肉汁,唔係稠撻撻嘅厚醬汁,所以食落都幾乾爽,唔會好heavy。牛頰肉食落勁似牛腩!留意返,個肉應該係用紅酒燴過,所以好大陣紅酒味,唔鍾意酒味嘅朋友可能會覺得陣味怪怪地的!略嫌個肉嘅紅酒味唔夠香,可能係用嘅酒唔夠好?食落去只知係酒味,但冇真係齒頰留香平時出街食西餐都普遍見到有豬手食。今次呢間嘅豬手又比到我小驚喜。隻豬手唔係好大隻,兩個人都完成到的份量可能因為夠細隻,令煮嘅時候控制到個皮嘅脆度同肉嘅嫩度。豬皮
可惜,冇準備下撞入呢度,所以食唔到
揀左主食,加$28就可以做套餐,包野飲同沙律/湯~
佢野飲、沙津、甚至豬手都加左香橙,夠晒fresh。
牛頰肉好似比較少聽同少見,今次特登嗌黎試下。
隻豬手唔係好大隻,兩個人都完成到的份量
可能因為夠細隻,令煮嘅時候控制到個皮嘅脆度同肉嘅嫩度。
豬皮夠晒香脆又冇燶,皮同肉中間有層jelly口感嘅皮,三層夾埋一齊咬落去好正。
話說有個心思位係餐廳將伴菜焗薯仔改左做薯蓉,夠creamy又好食,又冇咁滯
呢間小店環境夠簡單,人流唔係好多,坐得好舒服,除左晚飯時間,下次都想試下tea time黎hea下