2021-04-11
香港屈指可數既足球主題餐廳,一打開電梯門,濃厚既足球氣息就已經襲來餐廳主要用色係紅色,配合返英超球隊阿仙奴既主場顏色。入到去餐廳,最搶眼既係掛牆的一件件球衣,每件球衣都代表咗一位阿仙奴的核心球員,當我行近一望,好多件仲有埋親筆簽名,原來全部都係店主既珍藏由曾經歷「04多好 全季不倒」既蘇甘保去到近年當打卻在阿仙奴黯然落幕既奥斯爾都身處場中,令到我雖然冇得去旅行,但英國既氣氛都慢慢滲出🤣Set dinner餐牌都好多選擇,有成十幾個餐,想食雞豬牛羊魚都應有盡有。 前菜沙律沙律用密封玻璃瓶裝住,睇落都幾得意,沙律菜都幾新鮮,配上一小兜意大利黑醋,等客人自己落,幾貼心。 南瓜湯南瓜蓉都幾杰身,食落去自然既甜味好夠,香濃既湯啱啱好暖返食完沙律既胃。 蒜蓉包蒜蓉牛油搽得好均勻,但唔會太鹹,另一面有少少甜味,應該係有用蜜糖烘烤,同埋切得比較厚好脆香烤美國熟成牛舌配黑胡椒磨菇汁 $198 9/10第一次食熟成牛舌,內裏好軟身,牛味好豐富,油脂味就唔多,適合晚餐時食。如果點埋汁食就會添上少少香辣味,最驚喜既係有3大條牛舌,份量又大份又好味脆炸流心低卡芝士吉列西班牙橡樹果黑毛豬柳 $198 8.5/10
前菜沙律
前菜沙律
南瓜湯
南瓜湯
蒜蓉包
蒜蓉包
香烤美國熟成牛舌配黑胡椒磨菇汁 $198 9/10
香烤美國熟成牛舌配黑胡椒磨菇汁
上菜時就見到一塊巨型豬排,見到咁厚身都嚇一跳
脆炸流心低卡芝士吉列西班牙橡樹果黑毛豬柳
配菜
蕃薯蓉上放了煎香的蕃茄。蕃薯蓉幾甜,可以中和芝士豬排既鹹,蕃茄煎得啱啱收咗少少汁,唔會有水汪汪既感覺,但都仲好fresh
即製梳乎里斑戟配曲奇雪糕 7.5/10
梳乎里上面印有餐廳名字,啱啱出爐,食落好暖心。不過內裏比較鬆散,如果紮實小小就會更有口感,不過夾埋雪糕都有一種冰火二重天既感覺,作為飯後甜點恰好
即製梳乎里斑戟配曲奇雪糕
侍應一直留意我地進食進度去上菜,又幫手加水同關心食物質素,食物同服務都係高級西餐廳既質素