2015-09-30
前個排係759拿了10% off coupon,於是訂了枱子。 去到話,如果要用 coupon 就只能吃 他們指定的 tasting dinner set. $328/位。 看到有5個 Tapas, 1 Spanish rice or Spanish noodle, 1 肉。 1 甜品,當中都有想吃的炒菰,火腿多士, Paella 和豬肩肉,亦都好彩無牛肉, 就點了這個,諗住試過好食下次再嚟試其他。枱上有 still water, 好似係 $6x. 也提供 Tape water. Draught Estrella $68 & Fruit Punch $58咁有人一定叫 啤酒飲個囉, 我都唔知飲咩好, 經理見我唔飲酒,話幫我整杯 fruit punch. 几細心喎. 有少少葯水味。 (L): Garden green salad with anchovies; (R): Sauteed boletus w/ oloroso sherry 因為條鯷魚仔,呢個係適合送酒的好咸的沙律。 菜無爛,新鮮的。 很喜歡吃菰的,而牛肝菌本身就有很獨特的香味,用sherry 酒簡單炒過已很好吃。 (Top
(Top): Iberico ham croquetas; (Bottom): Patatas bravas traditional potatoes
黑毛豬火腿西班牙可樂餅,不是日式可樂餅那種薯蓉餡,是用麵粉煮的white sauce. 熱辣辣好脆,但入面無咩味喎,都食唔到火腿味。
炸薯仔上澆上茄汁和蒜汁,個汁都無咩味咁,好寡。 Serrano ham hand carved on pan con tomate
白毛豬火腿蕃茄多士,搽咗蕃茄個位置,有啲稔咗咁,但個多士外面仲係脆的。 火腿都好香,唔會太咸。
Tapas 分量少都預咗嘅,諗住陣間都有飯有肉,應該飽。 侍應極速收走和換過枱面餐具,就上 Paella with chicken n shrimp,一放上枱,侍應好快手就係我地面前兜亂,個 pan 好大,但其實得几啖飯,仲有啲豆角增加口感,飯粒很好吃呀, al dente 的 (有D人會接受唔到個飯中間仲係生生地),附上一個檸檬蒜汁,呢個汁就好夠蒜味,加咗係 double 好食,不過個飯分量咁少唔夠喉囉。 Iberico pork shoulder lion "Presa"
然後就係燒豬肩啦,得每人2片,又超好食,又唔夠飽,好似有套好精彩嘅電視劇完咗咁,好唔捨得完。
講番個肉,D肉好甜呀, 真係黑毛豬D味, 邊位有點焦香,中間肉質嫩滑,睇見啲粉紅色嘛, 再加汁同 d sea salt 提味, 味道介乎燒牛肉和瘦叉燒之間。 如果啲豬肉咁好食,就唔駛戒牛戒得咁辛苦啦。 底下個啲 potato puree ... 好似糊仔。
Churros con chocolate, 比平時見到個D迷你, 細條幼身,所以入面都係脆卜卜,好好食,朱古力醬很滑,無酸味。