2008-09-04
之前路過收到張宣傳單﹐有午市套餐 $40 / $48 , 有齊前菜 (酸辣雲吞湯, 鎮江餚肉等) + 主菜 + 甜品/飲品 (咖啡茶, 桂花糕, 降脂山渣茶等), 尖沙咀區算係咁, 於是帶埋同事一行五人黎到呢度食 lunch~環境:一入到去, 我地已經被餐廳既環境吸引左, 西式餐廳豪裝 feel, 午飯時間亦唔太多人, 環境清靜, 坐得亦好舒服, 絕對唔會有平日被人趕果種無形既壓力…. 我地分別叫左:前菜:酸辣雲吞湯 - 同事話辣味比酸味重, 但味道不錯上海炸春卷 (兩條) - 同普遍食到既春卷相若鎮江餚肉 - 味道不錯, 卻採用薄切方式, 削弱了其口感主菜:擔擔麵 ($22/散叫) - 上檯時俾個其橙紅色既湯底嚇親, 以為好辣, 食落反而只係少辣, 嗜少辣既同事極之喜歡其恰到好處的辣度, 湯底亦見香濃, 麵質軟硬適中。嫩雞煨麵 ($40/餐) - 另一道給其賣相嚇到的菜, 因平日慣常吃到的嫩雞煨麵通常是白色的, 但上檯時卻是一碗楬色湯底 + 楬色肉的麵, 即時心裡一沉, 亦以為落錯了單。經確認後, 便硬著頭皮去吃, 誰不知一入口, 竟然嚐到那種白色嫩雞煨麵的味道, 有過之而無不及,
環境:
我地分別叫左:
前菜:
酸辣雲吞湯 - 同事話辣味比酸味重, 但味道不錯
上海炸春卷 (兩條) - 同普遍食到既春卷相若
鎮江餚肉 - 味道不錯, 卻採用薄切方式, 削弱了其口感
主菜:
嫩雞煨麵 ($40/餐) - 另一道給其賣相嚇到的菜, 因平日慣常吃到的嫩雞煨麵通常是白色的, 但上檯時卻是一碗楬色湯底 + 楬色肉的麵, 即時心裡一沉, 亦以為落錯了單。經確認後, 便硬著頭皮去吃, 誰不知一入口, 竟然嚐到那種白色嫩雞煨麵的味道, 有過之而無不及, 甚為驚喜。
炸醬撈麵 ($40/餐) - 不過不失, 唯欠一點兒應有的辣味。
酸辣湯麵 (35/散叫 ) - 大致和上述酸辣湯和麵底相同。
甜品/飲品:
自製豆漿 - 同事大讚!!!
凍奶茶 - 高級西餐廳的上檯方法, 茶/奶/糖漿分開上, 感覺良好; 可惜茶味很淡, 同事的反應是: “比 x 頓茶包更淡!!!” 是整個午餐最弱的一環。
桂花糕 - 事前已預計到跟餐的份量會較少, 應該會是兩小件吧~ 想不到竟然是一小件!! 慣常地用叉插進去, 桂花糕竟然即時裂開, 並承受不起其重量, 質感欠奉; 唯其味道尚可接受。
服務:
值得讚揚既地方, 各服務員都會主動前來加茶, 並有求必應, 曾要求看晚餐的餐牌, 他們亦會主動講解晚市套餐的內容, 有笑容兼態度親切。
總結: 環境 + 食物 + 價錢 = 物有所值
一定會再黎!! 下次會試下晚市套餐~ 好似幾抵~