2014-05-01
同女友喺尖咀行完街食飯,女友問我食乜,我就話想飲湯。佢又好嘢喎,save低咗呢間話想去呢間嘢食好耐,咁啱喺尖咀,就行過去。不過去到就未有位,伙記就叫我哋出去走廊等吓……冇派飛,全靠認樣,其間有人嚟到等位,又係比佢叫出去走廊等,跟住就佢有佢哋忙,個感覺好唔可靠。最後等咗半個鐘,個伙記就安排我哋搭枱坐。入到去個環境都幾迫夾吓,好似大排檔咁,冇乜意欲想坐耐啲。個餐牌就要考吓功夫去睇,因為套餐好似抵啲,但又冇嘢啱食;但係散叫只係費少少,不過點叫都得。睇咗一大輪先決定到落單。跟住就要考耐力,因為間嘢得一間廚房仔,等碗湯要三個字,等小菜就更加慢,睇住啲料喺個廚房排住隊咁炒,對肚餓嘅我哋真係一種挑戰!先嚟兩碗湯。想試多啲湯水,所以我叫咗蟲草花淮杞雞湯。飲一啖,有啲雞湯味,同屋企煲雞湯差唔多,係嚿烋湯瘦肉唔係鞋口,幾好味咁。但當我試埋女友碗龜苓湯之後,我情願叫多碗龜苓湯。因為碗湯幾鮮甜回甘,少少似龜苓膏味道但係鮮甜好多,只係覺得$50一碗好似貴咗啲。再等就係隻豉油雞。隻雞都幾嫰滑,即使食雞胸肉都唔會鞋口,而且啲玫瑰露豉油滲晒入啲肉度,咬入口啖啖豉油甜,最好就係豉油撈飯。不過啲雞油一樣唔少,所以女友都勸
先嚟兩碗湯。 想試多啲湯水,所以我叫咗蟲草花淮杞雞湯。飲一啖,有啲雞湯味,同屋企煲雞湯差唔多,係嚿烋湯瘦肉唔係鞋口,幾好味咁。 但當我試埋女友碗龜苓湯之後,我情願叫多碗龜苓湯。因為碗湯幾鮮甜回甘,少少似龜苓膏味道但係鮮甜好多,只係覺得$50一碗好似貴咗啲。
再等就係隻豉油雞。 隻雞都幾嫰滑,即使食雞胸肉都唔會鞋口,而且啲玫瑰露豉油滲晒入啲肉度,咬入口啖啖豉油甜,最好就係豉油撈飯。不過啲雞油一樣唔少,所以女友都勸我唔好撈咁多。 最後上埋呢碟茄子魚腩煲,真係等到頸都長。呢個煲嘅優點就係夠香,尤其係件魚腩好香口;缺點係油到影相都見到,同埋鹹過頭,餸飯都餸唔掂。所以好辛苦先清晒兩碟咁油膩嘅嘢,好話唔好聽,屋企食飯都唔會落咁多油!
可能得兩個人食呢啲上樓檔唔係咁過癮,唔會落blacklist,但係唔會有種短期內再嚟食過嘅衝動。