2024-08-13
尖東海旁有好多唔錯嘅餐廳,其中帝國中心Namo Avant Thai Restaurant就係一個非常悠閑嘅泰式餐廳,佢可以望到維港海景,傍晚時相當浪漫,餐廳有室內同室外用餐區,室內寬敞悠靜,透過玻璃窗都欣賞到維港迷人景緻。戶外用餐區更是一大亮點,好有異國情調,好岩吹水飲嘢。我好鍾意食佢哋嘅沙律,正宗泰式風味,有好多款選擇,我哋試咗兩款。SOM TOM (青木瓜沙律)青木瓜絲配以青辣椒、蒜頭、花生、車厘茄等材料,淋上泰式酸辣醬汁,開胃爽口。POMELO PRAWN (柚子蝦沙律)蝦肉已經去咗殼,蝦肉高質彈牙又入味,柚子果肉豐富,充滿水份,淋上泰式酸辣汁,非常開胃!CRAB YELLOW CURRY (蟹肉黃咖喱)啖啖蟹肉份量充足,入口細膩,配以濃郁香滑的黃咖哩汁,椰香吸,跟蒜蓉包配以咖喱汁,又可以加泰國香米飯。SALMON DILL BUTTER (香草奶油三文魚)厚切三文魚柳肉質唔錯,以香草奶油烹調,鮮嫩多汁,淋上清新的青檸汁,清爽不油膩。TICKY RICE MANGO (芒果糯米飯)軟糯的糯米飯系斑斕味,配以香甜的芒果肉,淋上椰漿,加上椰肉碎點綴,口感豐富,賣相都好靚。