2015-02-06 23044 views
每個星期都會嚟港鐵尖東站L3出口,畀彌敦道、中間道、漢口道、北京道順住東南西北圍住嘅九龍酒店倚窗閣嘆宵夜自助餐。第一鍾意佢交通方便,對於唔識揸車嘅我嚟講,從夜晚十點食到十二點都唔怕冇車返屋企;第二鍾意佢價錢合理仲時有優惠,通常每位計埋單二百零二蚊,同樣價錢要响任何稍有質素嘅西餐廳食個SET DINNER幾乎不可能。言歸正傳,自從闊別此地接近一個月,我又嚟幫襯。由於今晚嘅中湯唔得掂嘅關係,一向無湯不歡嘅我轉飲呢個意大利蔬菜湯,今次已經係接連第二次見到呢個湯出現,在此之前幫襯咗幾十次都冇見過佢。呢個湯之好處係用料足、菜夠稔、酸味夠、蔬味出,最重要係佢唔係果啲單憑罐頭番茄膏做底味嘅慳時間製作。食過咁多次,呢度嘅西湯總係擺出豆蓉、南瓜之類何其飽肚嘅款式,試問對於嚟食自助餐嘅人嚟講又點會吸引呢?此所以呢個將西湯常用意大利蔬菜湯嘅做法我就十分支持嘞!上次食評讚完呢度嘅中湯經常正爆之後,勢估唔到今晚佢就出事嘞!原本濃郁如阿媽親煲嘅中湯,今晚唔知咩事變得水汪汪咁稀咗淡味咗好多!縱然隔籬檯有位貌似吃素為主嘅姑娘前前後後我睇住佢起碼連隊十幾碗仲要食埋湯渣,我都係飲幾啖就放棄咗佢,期待下次幫襯佢可以做返原來

言歸正傳,自從闊別此地接近一個月,我又嚟幫襯。
意大利蔬菜湯
沙參玉竹雪耳燉唐排
上次食評讚完呢度嘅中湯經常正爆之後,勢估唔到今晚佢就出事嘞!原本濃郁如阿媽親煲嘅中湯,今晚唔知咩事變得水汪汪咁稀咗淡味咗好多!縱然隔籬檯有位貌似吃素為主嘅姑娘前前後後我睇住佢起碼連隊十幾碗仲要食埋湯渣,我都係飲幾啖就放棄咗佢,期待下次幫襯佢可以做返原來水準啦!
生蠔
我總係覺得,各大食肆嘅高層係有睇開飯網嘅,點解?上次寫完佢啲生蠔唔掂檔之後,今次真係改善咗好多,雖然間唔中有一隻蠔殼清唔乾淨,但係呢啲對我嚟講屬於可接受範圍嘅小問題。
生蠔
由於呢度嘅生蠔係師傅隨機每一轉畀兩隻嘅,我影多一轉相畀大家比較下生蠔嘅大概質素係點樣。我大概食咗20隻。
幫襯過多次嘅你一定知道,呢度熱盤類嘅食物除咗某一啲一定存在嘅款式之外,其他都係不時替換嘅,對於推介完你又唔一定食得到呢個咁乞人憎嘅問題嚟講呢,我惟有善意地傾向報道一啲你實食得到嘅嘢。例如呢度一定有叉油雞,而且做得好出色,仲一定會有炒飯、粉、麵、瀨,帶老人家嚟食的話我諗佢會幾鍾意,唔怕冇嘢好食。至於個PIZZA嘛,我想講好耐,冇咩人食咖喇,換咗佢啦!點心方面,豬肉、牛肉燒賣不一定提供,以豬肉燒賣較為OK,牛肉燒賣口感太死實。菜肉包、奶皇包、叉燒包、珍珠雞都係不一定提供,睇你食果晚有就有,冇就冇。咖哩牛、羊、雞、魚每日不同;幾款撈好嘅沙律仲有凍肉、新鮮蔬菜、凍青口、凍蝦都係必備嘅;冷熱奶茶咖啡、蘋果汁橙汁自助搞掂;幾款麵包配牛油、果醬自己摞去翻熱。
煎蓮藕餅
不得不提呢個又係唔一定有嘅煎蓮藕餅,正到痺!
肉碎粥
我果位阿婆口味嘅女朋友話呢個粥好掂喎!
刺身
從來都冇食過一間酒店自助餐壽司會係好食嘅,此所以雖然呢度一定有壽司,但係我係唔會食嘅。而响我正在揀緊三文魚腩落碟之際,師傅竟然放低咗全晚惟一一轉得十幾塊嘅劍魚,我就梗係夾番幾件試吓啦!味道點?浸過咗水走咗好多鮮味,仲要有渣囉!三文魚腩非常之夠肥,我鍾意!
甜品之中,芒果拿破崙餅仲有朱古力慕絲花都係必食嘅。
MOVENPICK雪糕係我其中一個嚟呢度嘅目的。雪糕櫃右邊有中式糖水、燉奶、牛角包之類;斜對面有豆花。
MOVENPICK雪糕
MOVENPICK士多啤梨雪糕我嫌佢酸咗啲冇食到,瑞士朱古力入口啖啖朱古力極脆片,口感過癮。啤梨雪葩就好似食緊一個甜啲嘅啤梨一樣。至於雲呢嗱籽嘛,一如既往的好!
窩夫
有人話呢度嘅窩夫好食,我即管試吓,口感好搞笑,似蛋糕般鬆散,我較為鍾意略帶煙韌口感嘅粉漿底多啲。

2015-02-03
$202 (Last Night Supper)
Dining Offer
Credit Card Offers