2017-11-08
呢間日式餐廳係日本同事介紹,所以都有d期望咁去。去到門口,心諗經過都一定唔會入去啦。入到去,唔算大,坐都十零人左右。不過可能今晚平日,唔算多人,可以靜靜地食下野、傾下計。佢有3個set,當中既壽司刺身都係由師傅發板,無得揀~ 而佢兩名師傅都係正宗日本人。前菜有七款小食:海鹽枝豆、芝士魚餅、松前漬希靈籽甘荀海帶 (個人最like呢個,爽口👍🏻)、辣味蚌仔、黑松露昆布蛋捲、芥辣八爪魚、雜菜雞肉凍。每一款都好好食,份量少少,有齊不同既味道~之後就上左一碟左口魚刺身,魚生好新鮮,入口帶有少少花香,加少少芥末已經可以入口,連豉油都唔需要。緊接是醬燒目立魚拼炸雞件,炸雞外脆內滑,另外重配有黑松露薯仔沙律。之後有我最愛的茶碗蒸,入面加有魚肉,令蒸蛋更加鮮味。終於到主角啦~壽司有:三文魚籽、䲞魚、鰹魚、鯖魚、針魚、梳子魚。係香港是少有而且難得的好食,今次終於比我遇上啦~ 當中針魚既口感好爽口,而䲞魚配上少少柚子,味道清香又不會掩蓋魚的鮮味。奮興既我竟然掛住食唔記得影相😭到最後都重有驚喜,就係柚子雪葩加抺茶蕨餅作完結,柚子雪葩十分清新,內有少少柚皮,唔會太酸或太甜。

之後有我最愛的茶碗蒸,入面加有魚肉,令蒸蛋更加鮮味。