2017-08-29
我依d 有時都幾奄尖既C9, 成日要食好野,又要睇賣樣🤣🤣今次因為老公話朋友黎試過真係好好食,所以極力推我黎食,如果唔係我都搵唔到依間珠珠😁先黎小食- 台灣黎既竹炭花生,好香口、脆卜卜依度有好多燘鍋揀,例如海鮮、牛、豬等等,但我依d貪得無厭既C9就當然揀自選燜鍋,可揀4款我地揀左豬腩片、美國安格斯牛柳粒、大腸、秀珍菇,醬就揀香辣鼓皇汁師傅拎出依個紅色大瓶,打開,原來所有材料都分層隔放入裡面。師傅先開爐,放一舊好似牛油既底油入鍋裡面。底油包含有藥材,然後師傅將瓶內每一層既材料放入鍋內。最下面一層蔬菜、再上一層係肉,下面既蔬菜蒸時散發水份調味料有酒、白胡椒、五香粉師博在旁攪拌醬,很「傑」,似啫哩狀,佢解釋係因為無水烹調,加入鍋後會有好多水份。聽到蔬菜滲出水份既「枝枝」聲,好期待最後加入莞茜再蒸先夾粒牛,嘩!剛才既調味已經裡裡外外進入左牛肉裡面。豬腸肥肥地,好彈牙,豬腸香,少少辣,怕辣既我都覺得好好食豬肉好林,好juicy底既配菜有蕃薯、紅椒、青椒、紅蘿蔔、芹菜、車厘茄、洋、紅棗、杞子...所以食材都保留返佢地原有既水份食到5成左右就加湯變涮涮鍋我地點左 蔬菜野菌拼盤、手工鵝肝蝦丸、手工牛肉
先黎小食- 台灣黎既竹炭花生,好香口、脆卜卜
師傅拎出依個紅色大瓶,打開,原來所有材料都分層隔放入裡面。
師傅先開爐,放一舊好似牛油既底油入鍋裡面。
底油包含有藥材,然後師傅將瓶內每一層既材料放入鍋內。
最下面一層蔬菜、再上一層係肉,下面既蔬菜蒸時散發水份
調味料有酒、白胡椒、五香粉
聽到蔬菜滲出水份既「枝枝」聲,好期待
最後加入莞茜再蒸
先夾粒牛,嘩!剛才既調味已經裡裡外外進入左牛肉裡面。
豬腸肥肥地,好彈牙,豬腸香,少少辣,怕辣既我都覺得好好食
豬肉好林,好juicy
所以食材都保留返佢地原有既水份
食到5成左右就加湯變涮涮鍋
我地點左 蔬菜野菌拼盤、手工鵝肝蝦丸、
手工牛肉芝心丸同出前一丁
加左水後,原先既豬腸、豬肉等變左另一食法,但仍然入味,同埋另一風味
手工鵝肝蝦丸,真蝦肉打出黎,真材實料,超彈牙,鵝肝係老公至愛
手工牛肉芝心丸,真牛肉打出黎,都係真材實料,仲要流心芝士
出前一丁索晒d精華,無落調味料都有好濃郁既味道
如果唔係老公話黎,真係林唔到尖沙咀依棟大廈有d 咁正既野食!