2025-01-29 0 views
估唔到喺尖沙咀諾士佛台竟然有間好有日式風情嘅居酒屋🏮一打開𨋢門已經見到有幾個大清酒桶,而餐廳入面亦都有兩個大雪櫃,擺滿咗好多款清酒,好似我呢啲唔係好識飲清酒嘅,就可以同侍酒師講返自己嘅喜好,請佢推薦返邊款啱飲🍶牆身亦咗貼滿咗好多清酒嘅label,就算平日都爆曬場😆加茂錦 愛山 無濾過生原酒 $80寫樂 純米吟釀 火入 $80嚟到首先揀兩杯清酒先,呢度五勺(即一杯)最平$80就有,亦都可以揀一合,但係我哋唔飲得咁多酒揀一杯算,呢兩款都係侍酒師推介,兩款都好易入口,加茂錦嗰款嘅甜味就重啲絲鰺 $380呢度每一日亦都有唔同嘅活魚推介,可以揀刺身或者鹽燒,我哋就揀咗絲鰺魚,呢款係厚切嘅做法,魚皮輕輕燒過,帶出一陣燒過嘅香味,而魚骨亦都可以加錢煮湯或者炸咗佢,我哋就揀咗要魚骨麵豉湯(+$30)暖一暖個身吉列蠔配海膽醬 $78呢度嘅吉列蠔好有驚喜,每一隻都鋪滿咗厚厚嘅海膽醬,仲要唔係得個色,入口真係有海膽味,而蠔肉嘅部份都唔馬虎,唔係平時整好晒嘅急凍貨,蠔肉亦都好飽滿炸赤雞橫隔膜 $68第一次食炸嘅雞橫膈膜,質感其實同雞肉幾似,但係就比較有咬口牛舌海鹽燒 $72呢度嘅牛舌都好高質,用咗牛舌芯嘅部份

加茂錦 愛山 無濾過生原酒 $80
寫樂 純米吟釀 火入 $80

絲鰺 $380

吉列蠔配海膽醬 $78

炸赤雞橫隔膜 $68
第一次食炸嘅雞橫膈膜,質感其實同雞肉幾似,但係就比較有咬口

牛舌海鹽燒 $72
呢度嘅牛舌都好高質,用咗牛舌芯嘅部份切咗厚粒,燒至啱啱好中間粉紅色,口感爽彈

鮟鱇魚肝法包 $58
平時食鮟鱇魚肝多數係壽司,今次呢個就比較特別,將鮟鱇魚肝醬搽咗喺法包上面,有啲似鵝肝醬搽麵包咁

明太子玉子燒 $48
玉子燒暖笠笠,入面有滿滿嘅明太子醬,亦都唔會過鹹,側邊仲有黑松露沙律醬可以點

富山白蝦唐揚 $68
係一隻隻嘅炸蝦仔,好啱送酒食

炸豆腐味噌燒 $28
厚豆腐上面加咗味噌醬再燒,比較濃味

醬油燒飯團 $38
燒飯團嘅外層燒到脆卜卜,加咗甜甜地嘅醬油