2015-12-20 720 views
聖誕新年臨近,周圍都做緊大減假,唔買野點對得住自己?今日去尖沙咀血拼到筋疲力盡,想搵間餐廳好好坐低休息下,記起之前朋友介紹過呢間ClubNectionZ,話D窩夫唔錯,今日就同媽咪黎試下。餐廳位於諾士佛台一幢商廈既九樓,旺中帶靜。門口細細,推門而進,空間卻大大,有梳化位,坐得舒服。呢度既裝修雅致,燈光柔和,而且仲有好多叉電位,方便大家黎hea黎做野,又幾細心喎。天氣凍,我叫左一杯熱比利時朱古力奶,聽老闆介紹,係用比利時朱古力同鮮奶現煮而成,面頭仲有一層鮮忌廉。呷一口,非常香濃既朱古力味,夠幼滑,好堅,飲到我暖笠笠。媽咪無懼寒風,點左芒果沙冰,我偷飲一啖,味道唔係呂宋芒既甜味,反而係好香既台灣芒果味道,都唔錯,而且用燈膽樽上枱,夠晒cute。香蕉窩夫配雪糕,我揀左焦糖醬、夏威夷果仁雪糕。個窩夫好脆,除左因為烤得香脆之外,仲因為窩夫面頭有一層薄薄既脆糖,呢個甜度我接受,係幸福既甜味。據老闆講,佢地係改良左比利時既傳統recipe去做,傳統既比利時窩夫每塊要落20克糖,而佢地就將糖分減至15克,更適合港人口味。雪糕黎自新西蘭,有粒粒果仁,有咬口。媽咪叫既草莓窩夫配雪糕仲靚仔,前面兩粒細草莓切
媽咪叫既草莓窩夫配雪糕仲靚仔,前面兩粒細草莓切到好似兩朵花咁,影相一流。草莓唔算好甜,但正好中和窩夫同雪糕既甜味。呢個係雲呢拿雪糕,無果仁,夠香滑,又係另一番好滋味。

響度悠悠閒閒hea左兩粒鐘,元氣大恢復,又係時候出去繼續血拼!

2015-12-20