2024-06-29
今日去海港城行下,去到LUX 差不多近盡頭,見到呢間倆三杯門店好靚,係用好可愛既海瀨做主題。除咗飲品之外,佢仲有唔少輕食,小食&甜品。反正未食lunch,所以就坐順便食埋~全部食物都用外賣餐盒上,店入面座位唔算多,不過商場中間仲有一片座位區有比較闊落座位。主食🔹醉雞卷烏冬🔹醉雞翼烏冬🔹醉封門柳烏冬一上枱,三碗都已經聞到好香既酒香味,食落都係一樣有酒香味。醉雞卷係台灣好出名嘅食物,冇骨啖啖肉,啱哂我。封門柳牛隔膜肉,結實有嚼勁,有牛味。小食🔹滷豬耳🔹台式粗薯條佢有好多款台南滷水小食可以選擇,除咗一般嘅滷豬耳,牛展,仲有比較少見嘅滷窩筍,滷大啡菇都有。我今次試咗滷豬耳,豬耳夠肥未夠厚身,台灣嘅滷味亦都冇令人失望,好夠味。另外仲有炸物,炸花之丸,排骨酥,鹽酥雞,我地揀左台式粗薯條。粗薯條除咗夠脆之外佢個面佢灑上啲甜甜嘅芝士粉,即刻令我諗起台灣夜市!茶飲🔹鐵觀音鮮奶茶🔹粒粒白桃烏龍🔹白玉可可鮮奶茶飲全部都可以較甜度或者冰度,如果牛奶嘅就會固定冰度。飲品好大杯,全部都有水準!鐵觀音奶茶有鐵觀音茶香,粒粒白桃烏龍仲食到粒粒白桃肉!白玉可可鮮奶,真係飲到係可可而唔係朱古力,白玉亦都好煙韌。甜品🔹芒果
主食
🔹粒粒白桃烏龍
🔹白玉可可鮮奶
甜品
🔹芒果茶凍
有三色芋圓,鮮茶凍,寒天,椰果,仙草配芒果沙冰底。呢個組合聽到都知好食,鮮茶凍喺出面比較少食到,有茶嘅清香Jelly,芋圓亦都好有台灣特色。
平時過開來尖沙咀,真係可以同朋友過嚟飲杯嘢或者食甜品!