2021-03-07 46 views
人在尖沙咀肚餓想食台灣野,見厚福街有呢間餐廳咁就入咗去食喇。店舖小小,唔係好多位,適合一至兩個人。全部都係面向牆或窗的座位,好似日本拉麵店咁,在現在疫情之下都幾好。紅燒牛肉麵好大碗麵,滿滿的好豐富,好香。首先試試湯底,香濃,但又唔油,幾好飲。好足料,有三大塊牛肉,一塊牛筋,兩塊白蘿蔔,一塊紅蘿蔔。麵條夠滑,也能掛湯。牛肉夠稔,好入味。驚喜地有牛筋,通常牛肉麵都沒有,淨係得牛肉,個牛筋夠稔,好有膠質的感覺。蘿蔔都非常大塊,夠稔夠入味,又冇渣。食完碗麵,好飽。蒜汁青瓜全部切成一口size,好方便,爽脆清甜,清新口感味道配濃濃的牛肉麵好match。小麥胚芽茉香奶綠加六蚊幾抵,大大杯,而且都唔少小麥胚芽。

紅燒牛肉麵

蒜汁青瓜

小麥胚芽茉香奶綠
加六蚊幾抵,大大杯,而且都唔少小麥胚芽。