2024-05-26
早排食完lunch既呀媽家姐,老婆又想食。今次搵到間尖沙咀食夜晚既呀媽家姐。有唔會既價錢,我地揀左個平平地試下。前菜:高湯冬瓜:食落好似jelly咁,一d都唔似食冬瓜,重魚湯味,都幾特別。蟹肉:雖然細細份,一口份量,加埋佢底既配菜一齊食,小小酸,夠開胃。磯煮黑梅貝:師傅話慢煮兩三個鐘~。大粒得黎又彈牙,帶小小辣味。刺身:池魚:首先食池魚,師傅話當做又淡口d,所以食先,配柚子醋,好夾,酸酸甜甜咁。日本象拔蚌:師傅話家下當造,夠晒爽口,我就乜都無點,食原味。石垣鯛刺身:第一次食,油脂都ok,鮮甜鯖魚刺身:魚皮用火灸過,表面好香,又帶魚油,加上厚切,真心唔錯。表面有三升漬,好香口,微辣。長崎縣華漣生蠔:用柚子醋調味,酸甜,唔覺有腥味,creamy,隻蠔都算肥美。唔錯。一品料理日本虎蝦:同早幾日食過一餐燒海鮮既蝦,呢間贏晒。首先隻蝦夠晒大隻,仲要幫你起好晒肉,一夾就食得,燒到一d都唔乾身,仲好有彈性,爽口,彈牙。蝦表面鋪浦晒蝦膏,未上枱已聞到勁香。漬物柚子醃蘿蔔、日本麵豉蕎頭、紅酒蒜頭,真心d三樣,平時惦都唔惦,真係好怕食,但我有食得晒,因為唔重口味。壽司伊佐木:肉質夠哂白,都算肥美,新鮮貨。
前菜:
刺身:
石垣鯛刺身:第一次食,油脂都ok,鮮甜
一品料理
漬物
壽司
伊佐木:肉質夠哂白,都算肥美,新鮮貨。
北海道帆立貝帶子:夠大粒,厚身但唔膩,鮮甜,師傅強調唔係急凍貨。
新鮮赤牡丹蝦:師傅都係強調唔係急凍貨,都幾大隻,夠甜。
大拖羅~魚油豐富,最緊要無乜筋位,最怕食到成口渣咁。
鰈魚醬油漬:鰈魚夠晒大舊厚切,好香魚油又豐富,入口即溶。
海膽手卷:師傅強調係皇室御用金盒海苔,主廚話不外銷~食落有陣檀香味,配埋北海道海膽,幾好食。
江戶前玉子係日本傳統壽司:真心似食蛋糕。蛋味濃。主廚話只有4種成份~分別係蝦肉,魚肉,蛋,糖,唔係用麵粉做。
吸物:
大蜆清湯:有兩隻大蜆,湯色好清,飲落都重蜆味,夠晒熱,暖暖胃。
甜品:
赤肉蜜瓜:又甜又爽口。
另白向夏:聽都未聽過,第一次食,師傅話果肉帶酸~甜度係來自白色部份所以要連埋一齊食,食落似橘味。
店員們有禮貌,又幫手,其實香港餐廳服務都仲有好好架。