2024-12-13
2024年11月30日 星期六呢排周圍都開始掛滿聖誕燈飾,所以就同BB成日出街影相,等佢感受一下聖誕氣氛,呢日影完相之後竟然喺尖沙咀見到呢一間新開張冇耐嘅餐廳,網上面見到其他分店評價都唔錯,之前仲有做卡通人物主題既食物添,一直都想搵機會去試下,見當時冇乜人排隊,入面仲有一兩張枱可以入座,所以就決定入去試試見到餐牌都有好多款式可以選擇,而我哋入座嘅時間啱啱好做緊晚餐,仲有晚市套餐可以揀添,雖然已經冇咗卡通人物主題既食物,但見到餐牌嘅食物圖片仍然好吸引,特別係餐廳嘅主打疏乎厘,於是我哋就點左一個all day breakfast,一份意粉同一份疏乎厘share三個人食,店員都話應該好足夠等咗大約15分鐘,all day breakfast就首先送上,有好多配料,放滿晒成個碟,當中有煙三文魚、牛油果、漢堡扒同太陽蛋等等,味道煮得啱啱好,唔會太過鹹,漢堡扒啱啱好熟透,完全唔覺得韌,牛油果就好新鮮,同加滿蜜糖既多士一齊食,味道更加夾呢個係酥炸軟殼蟹意粉,放咗成隻軟殼蟹喺上面,size都幾大,咬落去香脆,充滿蟹肉同蟹香,意粉就煮得啱啱好,有咬口之餘又掛汁,會啖仲食到蟹肉添!!飲品方面,老婆要咗熱嘅
飲品方面,老婆要咗熱嘅抹茶鮮奶,一嚟到已經充滿抹茶嘅香味,鮮奶係順滑嘅,同抹茶幾配合,飲品上面嘅拉花完全睇得到咖啡師嘅功力,拉得好靚
我呢個係人見人愛花茶,其實係玫瑰花茶,冇諗過會成壺咁上,味道幾清新,飲完可以解去食物嘅油膩感,飲完可以再叫店員添加熱水,兩個人share飲都好足夠
最後有期待已久嘅疏乎厘,呢個疏乎厘上面有藍莓醬同希臘乳酪,仲附有一球雲呢拿雪糕,疏乎厘質感好輕盈,食完都唔覺得有罪惡感,配上藍莓醬一齊食酸酸甜甜,食完更加開胃,希臘乳酪同疏乎厘都好夾,口感好豐富,我哋極速已經食完清碟
埋單五百幾蚊,食到勁飽,期待下次嘗試唔同口味嘅疏乎厘!!