*茶底: 塊荔堂煌*有別於傳統茶樓飲開既茶,尼到可以選擇比較吾常見既塊荔堂煌作為茶底。佢其實係清幽自然的玫塊荔枝茶,不論荔枝還是玫瑰味都好出,非常適合緩解食點心既飽滯感。極推!*彩虹蝦餃 $68/4件*蝦餃優美別緻,外皮呈現漸變色,製作精巧。佢吾係得個樣,連入面既饀都大大粒,每舊都食到至少2,3粒蝦仁,口感彈牙,蝦味突出。*鴛鴦蝦腸 $58*紅米腸吾係間間都有,又想食紅米腸但係同時又想食白米腸三心兩意?尼到可以點鴛鴦蝦腸。外型同樣好精美,2隻色既腸粉皮都做到嫰滑既口感。個人更加喜歡紅米腸既外皮,感覺米味更重,仲有顏色更加搶眼😂內餡同樣都係蝦,每件都有大大粒既蝦仁,味道同樣新鮮口感同樣彈牙*荷香陳皮豉汁蒸白膳飯 $98*蒸飯份量都幾大,適合2個人share。食得出白鱔爽口又惹味,有做好去潺叻夫,味道新鮮吾腥。飯既米香都重,同時亦食到淡淡蒸到入味既荷葉香味,成個飯淋上豉油十分惹味可口😋😋*鮑魚酥 $48/2件*鮑魚酥係即叫即整,能夠體現咸香酥脆既口感,酥皮脆得尼吾覺膩。驚喜既係鮑魚吾韌,質地柔軟,咬落會慢慢食到佢鮮美清甜。*招牌楊技甘露 $36*芒果新鮮,有微微既果香,夹雜柚子的酸甜。成碗
*茶底: 塊荔堂煌*

*彩虹蝦餃 $68/4件*

*鴛鴦蝦腸 $58*

*荷香陳皮豉汁蒸白膳飯 $98*

*鮑魚酥 $48/2件*

*招牌楊技甘露 $36*
芒果新鮮,有微微既果香,夹雜柚子的酸甜。成碗楊枝甘露足料,有葡萄柚肉、芒果粒同埋Q彈既西米露,口感豐富,食落充滿清涼既感覺😝😝。

*椰汁桂花糕 $38/3件*
桂花香味重,吾會有太多花瓣影響口感,椰奶味亦都好濃,兩者味道平均🤭

精緻點心要同時做得又靚又好食真係吾容易,值得一推😉

明乾小館
地址: 尖沙咀厚福街8號H8 1樓