上個月去完東京,啲思鄉病又嚟喇。唔得成日都去日本,唯有搵和食暫解一下思鄉之情啦。剛剛好,一打開社交媒體,就俾咗「漁道樂」推介我,睇相已經覺得好正,二話不道就約埋友人一齊去食飯喇。漁道樂嘅門面,店內環境都好日本feel,埋邊仲有日式嘅卡位添。打開本menu,樣樣喇都好吸引好想食,見都座位有浜燒爐具,咁當然要叫返一兩個浜燒海鮮啦,而且有店員幫你燒埋,勁嘆😄。蟹甲羅除咗有蟹肉蟹膏,仲有蟹籽同鵪鶉蛋,撈埋香蔥同牛油一齊燒,齋聞到都已經流哂口水。帆立貝大大隻,原隻就咁燒😆。燒好喇,材料成個蟹蓋都係,好正囉,入口蟹肉蟹膏味又鮮又香又濃厚、加埋蟹籽,正都爆呀。帆立貝好鮮甜,帶有點點海洋氣息,勁滿足🥰。隻得日食,當然要貼埋刺身同壽司啦。我點咗樂•五点刺身同埋漁道樂軍艦。樂•五点刺身有帆立貝、北海道甜蝦、油甘魚、三文魚同赤身。件件郵刺身都又大又厚,鮮甜好食。漁道樂軍艦就有三文魚籽、海膽、蟹肉蟹膏、三文魚油甘魚、吞拿魚腩蓉同埋蟹籽。漁道樂軍艦最大特色就係用咗薄瓜片代替紫菜,又唔使怕淋咗,而且瓜片令軍艦高度增加,啲料都相對多,半層係飯,半層係料。薄薄嘅瓜片配d壽司餡料,清新鮮味,掂呀😋😋。除咗生喇,當然唔少

浜燒帆立貝

隻得日食,當然要貼埋刺身壽司啦。我點咗樂•五点刺身同埋漁道樂軍艦。樂•五点刺身有帆立貝、北海道甜蝦、油甘魚、三文魚同赤身。件件郵刺身都又大又厚,鮮甜好食。漁道樂軍艦就有三文魚籽、海膽、蟹肉蟹膏、三文魚油甘魚、吞拿魚腩蓉同埋蟹籽。漁道樂軍艦最大特色就係用咗薄瓜片代替紫菜,又唔使怕淋咗,而且瓜片令軍艦高度增加,啲料都相對多,半層係飯,半層係料。薄薄嘅瓜片配d壽司餡料,清新鮮味,掂呀😋😋。
漁・五点刺身
漁道樂軍艦

除咗生喇,當然唔少得熟食啦,明太子玉子燒,大大嚿嘅玉子燒,面頭加上明太子同蘿蔔落,口入清新得嚟,蛋味濃郁。野菜天婦羅粉醬唔厚,炸嘅時間同火喉都控制得好好。燒牛舌就係「賣飛佛」喇,次次去食居酒屋必食嘅。
明太子玉子燒
野菜天婦羅
燒牛舌

除咗食,漁道樂嘅飲品都唔錯,白桃梳打滲透住淡淡嘅白桃味,仲飲到白桃粒粒,一啲都唔假,同日本居酒屋飲到嘅一樣。至於柚子燒酌,可能柚子嘅關係,酒味唔會太搶,唔中意飲酒嘅朋友可能飲咗酒都唔知嫁🤣。
白桃梳打&柚子燒酌
漁・五点刺身