-𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢 🇪🇸相信有睇開林芝蓮既都知道西班牙菜係我其中一樣好中意既菜式🤤每次見到有西班牙餐廳就會想入去試試~睇過社交平台 見到好多人係門口位打卡✨就吸引到林芝蓮去會一會佢~果然一上到去 就畀啲水滴型燈驚艷到雖然地方唔大 但一出lift 就見到係好黑暗環境有超多水滴型燈同鏡牆 令成個空間感大增同埋有種去左Team Lab 打卡既感覺✨入到餐廳先有番去現實既感覺🤣🍸Mad For Matcha (HH$98)Matcha, Passion Fruit, Sake, Lemon, Cotton Candy, Rainbow Chocolate 呢度既cocktail 都好特別 會用sake 做base呢個綠茶既都幾有驚喜 除左造型可愛滿分飲落係甜甜唔苦澀既綠茶 + 少少清酒都好易入口 唔錯呢❤️🍸Yu - Love - Mi (HH$98)Yuzu Honey, White Miso, Sake, Tonic Water, Tofu Cream, Pistachio Powder同樣係以sake 為基調 但相比下呢杯酒精較高啲但同時柚子味勁香 所以都唔會難入口加埋有白面豉 成杯鹹鹹
𝙏𝙖𝙥𝙖 𝙍𝙤𝙤𝙢 🇪🇸

相信有睇開林芝蓮既都知道
西班牙菜係我其中一樣好中意既菜式🤤
每次見到有西班牙餐廳就會想入去試試~
睇過社交平台 見到好多人係門口位打卡✨
就吸引到林芝蓮去會一會佢~

果然一上到去 就畀啲水滴型燈驚艷到
雖然地方唔大 但一出lift 就見到係好黑暗環境
有超多水滴型燈同鏡牆 令成個空間感大增
同埋有種去左Team Lab 打卡既感覺✨
入到餐廳先有番去現實既感覺🤣

🍸Mad For Matcha (HH$98)
呢度既cocktail 都好特別 會用sake 做base
呢個綠茶既都幾有驚喜 除左造型可愛滿分
飲落係甜甜唔苦澀既綠茶 + 少少清酒
都好易入口 唔錯呢❤️

🍸Yu - Love - Mi (HH$98)
同樣係以sake 為基調 但相比下呢杯酒精較高啲
但同時柚子味勁香 所以都唔會難入口
加埋有白面豉 成杯鹹鹹甜甜 都幾好飲~

🐟Seared Monkfish Liver, Alfonso Sherry Vinaigrette ($98)
煎鮟鱇魚肝配羅勒些利酒醋漬汁
鮟鱇魚肝有三片 口感細滑 調味剛好
搭配羅勒些利酒醋漬汁 清新之餘仲有助去除腥味

🦪Jumbo Hokkaido Scallop Ceviche ($138)
柑橘果汁浸漬北海道珍寶帶子
帶子有4片 淋有柑橘汁同放係滿滿既蕃茄碎上面
珍寶帶子肉質鮮嫰 連埋果汁味道清新 都幾開胃

🦪Grilled Oyster DUO: Urchin & Squid Ink Sauce ($38/pc)
海膽汁及墨魚汁燒蠔
呢個賣相都幾得意 雖然燒蠔冇左個殼
但都特別揀番殼型既碟上菜
燒蠔肉質鮮嫰 啖啖肉 海膽汁既都幾鮮甜
墨魚汁香濃濃郁 2者唔會蓋過蠔嘅味道 仲好入味

🐖Buta - Morunos Iberico, Picada Sauce ($88)
十勝黑毛豚肉配彼卡他醬
十勝黑毛豚肉 肉質肥美軟腍 肉汁滿滿
外皮燒到有微微焦香 配合埋彼卡他醬
仲中和到豬肉既油膩感 輕鬆食晒🤤

🥘Seafood Paella For Two ($208)
西班牙海鮮炒飯
炒飯既海鮮好多 有青口 蜆 魷魚同大蝦etc
青口啖啖肉 大蝦爽口彈牙
炒飯好粒粒分明 配埋沙律醬
成個味道層次昇華 都幾好食~

整體黎講 估唔到食過咁多次西班牙野
都仍然有未食過既Tapas 都好唔錯呢❤️

2021-12-04
$432 (Lunch)
  • 海膽汁燒蠔
  • 西班牙海鮮鍋飯