2023-08-12 106 views
我今日試咗尖沙咀一間樓上粵菜,我同朋友見呢間餐廳好多人去,好似幾受歡迎,食完都覺得幾值得推介!前菜話梅涼瓜,清涼口感真係好適合夏天食,而且唔苦,反而好開胃。流沙魚皮,我最鍾意嘅菜之一,其實即係鹹蛋魚皮。佢嘅蛋黃味道好濃郁,令人食過返尋味。另一味特別嘅菜式係冰川咕嚕肉。佢嘅皮好脆,仲有蕃茄仔、藍莓、紅椒同黃椒做伴菜,而且以冰鎮嘅方式上枱,令咕嚕肉保持住冰涼嘅狀態,真係好適合消暑,夏天必食!上湯浸菠菜,清清地夠健康,有冬菇絲增加口感。尖椒九肚魚亦係我好推薦嘅菜色,佢炸得好脆,九肚魚入面釀咗青椒,有少少辣,但係香口又惹味。仲有沙薑焗雞,煮得好入味,而且雞肉唔會過老。最後食埋糖水作為結尾。
話梅涼瓜

流沙魚皮

冰川咕嚕肉

上湯浸菠菜

上湯浸菠菜,清清地夠健康,有冬菇絲增加口感。
尖椒九肚魚

沙薑焗雞

仲有沙薑焗雞,煮得好入味,而且雞肉唔會過老。
糖水

最後食埋糖水作為結尾。
2023-07-31
Type of Meal